Ратни командант позива Бошњаке да се наоружавају

Горан Маунага
Ратни командант позива Бошњаке да се наоружавају

Бањалука - Пријетње РС не престају да стижу из ФБиХ, а посљедњи који је за њима посегао је ратни командант Петог корпуса Армије РБиХ Атиф Дудаковић, који је на скупу бошњачких организација у Луксембургу упутио позив младим Бошњацима да се наоружају.

- Постоји критична маса патриота да одбране БиХ и дошао сам да кажем да ћу радити на њиховом умрежавању. Бошњаци су олако напустили служење војног рока, али ја ћу отворено рећи да сваки Бошњак са 17 година мора себи купити алфа униформу, чизме, врећу за спавање, ранац и крај приче. Ако буде требало, опет ћу се борити - рекао је Дудаковић на скупу "Да ли је геноцид судбина Бошњака" одржаном у Исламском центру у Луксембургу.

Он је цитирао првог предсједника РС Радована Караџића за којег је тврдио да је написао пјесму са стихом "доћемо у градове да побијемо гадове". Дудаковић је поновио и тврдњу бошњачких политичара и интелектуалаца да је "9. јануар датум када су Срби најавили геноцид над Бошњацима".

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић каже да Дудаковићев позив на наоружавање Бошњака није изненађење и да се тим позивом демаскирају праве намјере.

- Сва та мржња према Српској није само политичка, није само интелектуална. То је мржња која је припрема за неку врсту напада војног карактера. Зато је наша дужност да будемо озбиљни у детектовању тога и припремању за одбрану -  нагласио је Стевандић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да је Дудаковићева изјава на фону иступа лидера СДА Бакира Изетбеговића на презентацији пројекта "Геноцид над Бошњацима 1992-1995. извршен у сврху подјеле РБиХ и стварања велике Србије" и да обојица морају бити схваћени најозбиљније.

- Бошњачки политичари покушавају да праве оркестрирану акцију према Српској у смислу њеног настанка и постојања. Иза тог се крије опасна намјера. Дудаковић себи узима за право да то говори због тога што није кажњен за злочине које је починио у западнокрајишким општинама у јесен 1995. године када је убијено 1.600 људи, гдје се још тражи 199 несталих и одакле је протјерано 120.000 људи - каже Којић.

Он додаје да Дудаковићев говор дефинитивно потврђује да бошњачки политички и војни представници нису одустали од плана који су имали деведесетих година прошлог вијека.

- То је потпуна сатанизација и истребљење Срба са територије БиХ. Ми на то морамо да будемо спремни - рекао је Којић.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић Дудаковићеву изјаву је оцијенио небулозном.

- Можемо бити задовољни док њихови неспособни генерали воде политику. Дудаковић и бивши начелник Главног штаба Армије РБиХ Сефер Халиловић причају небулозе ради личног рекламирања и подизања значаја у очима Бошњака. Глумили су патриоте и клели се у Југославију док су били официри ЈНА, па су је издали, а сада то понављају у БиХ - рекао је Савчић и додао да они годинама ништа друго не раде, осим што наплаћају свој патриотизам и тако покушавају да избјегну одговорност за злочине које су њихове јединице починиле над Србима.

Иако је истрага против Дудаковића покренута још 2006. године на основу пријаве и мноштва доказног материјала које је Тужилаштву БиХ доставило Министарство унутрашњих послова РС, оптужница никада није подигнута. Власти у Српској терете Дудаковића да је одговоран за злочине које су војници под његовом командом починили током операција "Сана 95", "Слобода-Тигар 94" и "Грмеч 94". Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да је предмет против Дудаковића у раду, али није могао да износи више информација. Раније се спекулисало да је оптужница против Дудаковића написана, али да због лобирања није подигнута.

Оптужница

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је крајем 2016. да би, према информацијама којима располаже, оптужница за ратне злочине против Атифа Дудаковића могла бити подигнута у првој половини 2017. године.

- МУП РС урадио је све што је могао у прикупљању доказа који су и достављени Тужилаштву БиХ - рекао је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана