Ratna odšteta i vučićevo izvinjenje nisu na dnevnom redu

Srna
Ratna odšteta i vučićevo izvinjenje nisu na dnevnom redu

Zagreb - Ratna odšteta i izvinjenje nisu na dnevnom redu posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, navode hrvatski mediji, pozivajući se na saznanja u kabinetu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović.

Mediji ističu da se time dodatno podstiče nagađanja da se Kitarovićeva i vlada nisu usaglasili o Vučićevoj posjeti.


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, 8. februara, da bi sa Vučićem trebalo da razgovara o ratnoj odšteti, a izvinjenje uoči dolaska u Zagreb zatražio je ministar odbrane Damir Krstičević.

U kabinetu Kitarovićeve kažu da ratna odšteta nije među temama koje su ovih dana usaglašavali predsjedništvo i vlada i koje su tihom diplomatijom dogovorene sa Beogradom.

Prema usaglašenom dnevnom redu, Vučić i Kitarovićeva razgovaraće o otkrivanju sudbine 1.945 nestalih osoba, vraćanju kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, saradnji u progonu osumnjičenih za ratni zločin, položaju manjina i neriješenoj granici.

Na dnevnom redu će biti i jačanje privrednih odnosa i važnost saradnje Beograda i Zagreba za jugoistočnu Evropu.

Ovim pitanjem baviće se i delegacije dvije države u kojima će biti nekoliko ministara i koordinatori za rješavanje otvorenih pitanja. Razgovorima će se priključiti i predstavnici manjina, te udruženja nestalih.

Vučić u Hrvatsku stiže u ponedjeljak, 12. februara, na inicijativu Kitarovićeve. Taj dan trebalo bi da se odvojeno sastane sa premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Istog dana poslijepodne biće održan hrvatsko-srpski privredni forum, a uveče će dvoje predsjednika razgovarati sa mladim pripadnicima srpske zajednice.

Vučić u utorak, 13. februara, odlazi u Vrginmost u posjetu Srbima, a u večernjim časovima predviđen je povratak u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana