Ратна одштета и вучићево извињење нису на дневном реду

Ратна одштета и вучићево извињење нису на дневном реду 10.02.2018 12:49 | Срна

Загреб - Ратна одштета и извињење нису на дневном реду посјете предсједника Србије Александра Вучића Хрватској, наводе хрватски медији, позивајући се на сазнања у кабинету хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић.

Медији истичу да се тиме додатно подстиче нагађања да се Китаровићева и влада нису усагласили о Вучићевој посјети.


Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је у четвртак, 8. фебруара, да би са Вучићем требало да разговара о ратној одштети, а извињење уочи доласка у Загреб затражио је министар одбране Дамир Крстичевић.

У кабинету Китаровићеве кажу да ратна одштета није међу темама које су ових дана усаглашавали предсједништво и влада и које су тихом дипломатијом договорене са Београдом.

Према усаглашеном дневном реду, Вучић и Китаровићева разговараће о откривању судбине 1.945 несталих особа, враћању културног блага опљачканог у Хрватској за вријеме рата, сарадњи у прогону осумњичених за ратни злочин, положају мањина и неријешеној граници.

На дневном реду ће бити и јачање привредних односа и важност сарадње Београда и Загреба за југоисточну Европу.

Овим питањем бавиће се и делегације двије државе у којима ће бити неколико министара и координатори за рјешавање отворених питања. Разговорима ће се прикључити и представници мањина, те удружења несталих.

Вучић у Хрватску стиже у понедјељак, 12. фебруара, на иницијативу Китаровићеве. Тај дан требало би да се одвојено састане са премијером Андрејом Пленковићем и предсједником Сабора Горданом Јандроковићем.

Истог дана послијеподне биће одржан хрватско-српски привредни форум, а увече ће двоје предсједника разговарати са младим припадницима српске заједнице.

Вучић у уторак, 13. фебруара, одлази у Вргинмост у посјету Србима, а у вечерњим часовима предвиђен је повратак у Загреб на скупштину Српског народног вијећа.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица