Raste apetit za novcem i činovnička armija

Vedrana Kulaga
Raste apetit za novcem i činovnička armija

Sarajevo - Institucije BiH nastavljaju da povećavaju apetit za budžetskim novcem i u narednim godinama u kojima je planirano i povećanje broja zaposlenih, pa bi armija činovnika trebalo da probije cifru od 23.000.

Najviše novca iz budžeta institucija BiH i do 2018. godine biće davano za plate i naknade zaposlenih, a zahtjevi za dodatne svote narodnih para, koje su ministarstva, agencije, kancelarije i druge institucije dostavili, uveliko premašuju dosadašnje iznose i podižu limite javne potrošnje koja je i do sada bila neodrživa.

Trend rasta potrošnje otkriva dokument okvirnog budžeta institucija BiH od 2016. do 2018. godine u kome je sadržan preliminarni nacrt budžeta za 2016. i procjene rashoda za iduće dvije godine. Dokument je usvojen na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH, ali je objelodanjen nakon nekoliko dana nakon što su u njega ugrađene dopune definisane na sjednici. Cilj dokumenta je, kako je navedeno, definisanje početnih gornjih granica rashoda za 2016. godinu i ograničenje troškova unutar kojeg resorna ministarstva i budžetski korisnici u kasnijim fazama treba da definišu detaljnije zahtjeve za novac u idućoj godini. Dokument prikazuje ukupan nivo rashoda institucija od po 950 miliona KM za iduće tri godine, što je na nivou ovogodišnjih rashoda, ali su u Ministarstvu finansija i trezora priznali da je zahtjev za dodatni novac značajno premašio nivo raspoloživog novca u kasi.

- I dalje je prisutan problem nedefinisanja ušteda budžetskih korisnika - navedeno je u dokumentu okvirnog budžeta.

Predočeni su i zahtjevi koji su u trezor pristigli od institucija BiH.

- U odnosu na ovogodišnji budžet, institucije su zatražile 184,4 miliona maraka više i ukupan zbir je premašio milijardu maraka. Slična slika je i kada su u pitanju budžeti za 2017. i 2018. godinu. Zahtjevi budžetskih korisnika za 2017. u odnosu na budžet za 2015. godinu veći su za 169,5 miliona, a za 2018. za 174,5 miliona - navedeno je u dokumentu.

Ministarstvo finansija i trezora je, kako je navedeno, prilikom određivanja preliminarnih gornjih granica rashoda za plate i naknade uzelo u obzir obračun 0,5 odsto po osnovu minulog rada te nove radnike koji će dobiti posao u nekim institucijama. Za plate zaposlenih u institucijama BiH u 2016. planirano je 542,4 miliona KM, što je za 4,4 miliona više u odnosu na ovogodišnji budžet. To povećanje je posljedica planiranog rasta broja zaposlenih u Ministarstvu pravde BiH usljed početka rada Državnog zavoda za izvršenje kaznenih sankcija i mjera pritvora, te u Graničnoj policiji, Agenciji za istrage i zaštitu, Službi za zajedničke poslove i drugim institucijama. Bruto plate i naknade u 2017. godini planirane su u iznosu od 548 miliona KM za 23.010 zaposlenih, a u 2018. godini je predviđeno da za te namjene bude potrošeno maksimalno 551,5 miliona za 23.027 zaposlenih.

Podignute su i ljestvice za naknade troškova zaposlenih u odnosu na ovu godinu. Procjena je da će za te namjene u 2016. biti potrebno 121,4 miliona KM, odnosno 6,9 miliona više nego ove godine. Najveće povećanje je zabilježeno u Ministarstvu odbrane prvenstveno zbog izdvajanja za jubilarne nagrade, jer najveći broj vojnih lica ostvaruje to pravo u 2016. godini, a sličnih izdataka imaće i Granična policija. Za naknade troškova zaposlenih u 2017. godini trebaće oko tri miliona maraka manje nego u 2016, a u 2018. će ponovo uslijediti rast za oko 900.000 KM.

Član Komisije za finansije i budžet u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić je naglasila da neće doći do smanjenja izdataka na nivou BiH bez dva ključna poteza.

- Prvi je da budu ukinute sve institucije koje nisu opravdale postojanje dosadašnjim radom, a tipičan primjer za to je Komisija za koncesije BiH koja za više od deset godina nije izdala nijednu koncesiju. Drugi potez je da unutar institucija bude obavljena racionalizacija, odnosno smanjen broj zaposlenih, jer aktivnosti koje imaju ne mogu opravdati njihov sadašnji broj - rekla je Majkićeva.

Ministarstvo bezbjednosti je, kako je istakla, pravi primjer za to.

- Ono nema nikakve operativne nadležnosti, već samo da koordiniše, a zapošljava 200 ljudi. Za to ne postoje opravdanja - rekla je ona ocijenivši da su uštede u institucijama BiH i te kako moguće da ima više volje da budu povučeni rezovi.

Kapitalna ulaganja

Kod određivanja gornjih granica rashoda za kapitalnu potrošnju obuhvaćena su ulaganja u višegodišnje projekte i najosnovnije obnavljanje opreme.

Konačne iznose će posebnim odlukama utvrditi Savjet ministara do kraja 2015. godine, odnosno Zakonom o budžetu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2016. godinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana