Rast akciza i dalje u magli

Željka Domazet
Rast akciza i dalje u magli

Sarajevo - Peti pokušaj usvajanja izmjena Zakona o akcizama i pratećih zakona i dalje je na dugom štapu, uprkos najavama iz SDA da bi ta zakonska rješenja mogla da se nađu pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH već 31. maja.

Iz SDA čak najavljuju da će ovoga puta imati većinu za usvajanje zakona, dok u SDS-u, koji ih je srušio posljednji put, kažu da od toga nema ništa.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović iz SDA izrazio je nadu da će do sjednice zakazane za 31. maj biti obezbijeđena parlamentarna većina koja će prihvatiti izmjene Zakona o akcizama i pratećih zakona koji su uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i od kojih indirektno zavise i projekti dogovarani sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama.

- Radi se o važnim zakonima i Savjet ministara i entitetske vlade treba da daju detaljnija pojašnjenja - rekao je Džaferović.

Njegov zamjenik Mladen Bosić iz SDS-a smatra da je ponovni pokušaj da akcize budu stavljene na dnevni red ponižavanje Parlamenta.

- Nezadovoljni smo ponašanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića. Ovo je politička trgovina koja je postala legalna i na nivou BiH i u entitetskim vladama. Naš stav u vezi sa akcizama je isti i ponovno predlaganje izmjena zakona je silovanje Parlamenta da mora da provede nešto što Savjet ministara želi. To govori o bezobrazluku Savjeta ministara - kazao je Bosić.

Njegov stranački kolega i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da ne zna na koga je mislio Zvizdić kada je najavio da postoji parlamentarna većina za usvajanje izmjena zakona.

- Nisam o tome upoznat niti imam bilo kakve informacije koje bi išle u pravcu konkretnih rješenja kada je riječ o Zakonu o akcizama - rekao je Šarović.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da ne žele da se upliću u odnose stranaka u vladajućoj koaliciji.

- Neka ispunjavaju ono što su dogovorile entitetske vlade i Savjet ministara. Neka Savjet ministara ispunjava svoje obaveze. Pokušali smo u nekoliko navrata da im pomognemo, ali su i dogovor koji je postignut prebacili na politička prepucavanja. Za svoje nesuglasice neka ne traže spas u SNSD-u - rekla je Majkićeva.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija je ocijenio da je neusvajanje izmjena Zakona o akcizama katastrofalna greška Saveza za promjene koji se upleo u politiku partija u FBiH, a posebno SDA. On je, međutim, istakao da i pored te odluke finansijska situacija nije narušena i da Vlada RS izmiruje svoje obaveze.

Procedura

Nova inicijativa za izmjene Zakona o akcizama mora krenuti ponovo od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Izmjene koje predloži to tijelo potom idu u Savjet ministara, a na kraju u Parlament BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana