Raspad izvršne vlasti na nivou BiH

Željka Domazet
Raspad izvršne vlasti na nivou BiH

Sarajevo - Savjet ministara u tehničkom mandatu od juče je i službeno u blokadi, a to su potvrdili i pojedini ministri.

Ministri iz reda hrvatskog naroda nisu došli na sjednicu, pa je tako agonija u funkcionisanju izvršne vlasti na nivou BiH u tehničkom mandatu produžena.

Ovaj organ nije održao sjednicu još od 4. aprila. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović rekao je da je ostalo mnogo obaveza koje su pred ovom institucijom.

- Mandati su bez ograničenja do momenta dok ne bude uspostavljen novi saziv. Mnogo je obaveza, mnogo stvari koje očekuju građani i privreda. Svako otežavanje održavanja sjednica negativno se odražava na ekonomsku, političku i svaku drugu sliku u BiH - kazao je Šarović.

Dodao je da će srpski ministri od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH tražiti da ih na vrijeme obavijesti o sjednicama kako bi bile otklonjene proceduralne manjkavosti.

- Mi ćemo tražiti da se primijene zakonske mogućnosti i da obezbijedimo da Savjet ministara funkcioniše kako bismo eliminisali bilo kakvu namjernu opstrukciju rada - rekao je Šarović.

Tvrdi da je zakonodavac predvidio i ovakve mogućnosti i da se institucije mogu zloupotrijebiti, ali da postoje modeli i varijante da bude omogućen rad Savjeta ministara dok se ne izabere novi saziv.

- Ukoliko ne bude postignut konsenzus, onda postoje zakonske osnove da se obezbijedi rad. Zakon je propisao da radimo dok ne bude izabran novi saziv. Ne postoji tehnički mandat. To je odgovornost svih nas. Zbog toga primamo platu - kazao je Šarović.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić žestoko je kritikovao HDZ BiH i SNSD koje je optužio da blokiraju funkcionisanje Savjeta ministara BiH i da ne rade u interesu građana. Podsjetio je da je bilo nekoliko pokušaja da bude održana sjednica, ali da se to nije desilo.

- To nisu željeli ministri iz reda HDZ-a. Zbog toga nije bilo moguće održati ovu sjednicu. Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da je riječ o pokušajima blokade jeste najava Milorada Dodika koji je rekao da će ministri iz reda Hrvata prestati dolaziti na sjednice. To se u praksi i događa - rekao je Mektić.

Paušalne ocjene

 

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda izjavio je da je o svom nedolasku na sjednicu Savjeta ministara obavijestio predsjedavajućeg, poštujući zakon i Poslovnik, ukazujući na obiman materijal i nedovoljno vremena za pripremu za sjednicu.

- Možda postoje takvi, ali ja nisam ministar koji se može spremiti za sjednicu ako mu se dostavi materijal sa 72 tačke u roku kraćem od 24 časa, i to bez kompletnih mišljenja nadležnih institucija - istakao je Bevanda.

Komentarišući optužbe Dragana Mektića da HDZ i SNSD zajednički opstruišu rad Savjeta ministara, Bevanda je rekao da nije zainteresovan ni za čije paušalne ocjene o blokadama i opstrukcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana