Rashodi institucija BiH manji za 6,6 miliona KM

Agencije
Rashodi institucija BiH manji za 6,6 miliona KM

Sarajevo - Savjet ministara BiH BiH usvojio je danas Izvještaj Ministarstva finansija i trezora o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar–septembar, u kojem se navodi da ukupno izvršeni rashodi institucija BiH iznose 631.644.608 KM ili 66 odsto, i manji su za oko 6,6 miliona KM ili jedan odsto zbog smanjenih kapitalnih izdataka u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupno ostvareni prihodi i podrške za finansiranje institucija u prvih devet mjeseci ove godine iznose 726.249.537 KM ili 77 odsto u odnosu na planiranih 950.000.000 KM, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH nakon 114. sjednice.

U saopštenju se navodi da su institucije Bih ispunile sve uslove iz Pisma namjere za realizaciju stend-baj aranžmana s MMF-om iz 2012. godine, i da su nastavile s uštedama na platama, toplom obroku, regresu, dnevnicama i materijalnim troškovima, a nova zapošljavanja ograničena su odlukama Savjeta ministara BiH samo za nove institucije u ovoj godini.

Sve dospjele obaveze po osnovu inostranih kreditnih zaduženja uredno su izmirene, a ukupna suma realizovanih isplata iznosila je 557.179.079 KM.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabavke, donio je Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, kojom se želi podržati domaća privreda i podstaći konkurentnost poslovne zajednice prilikom učešća na konkursima za dobijanje poslova na tržištu BiH.

Prema toj odluci, domaće ponude biće snižene u odnosu na inostrane u sljedećih pet godina, pa će tako u 2015. i 2016. godini preferencijalni faktor za ugovore koji se dodjeljuju iznositi 15 odsto, od 2017. do 2018. godine 10 odsto, a u 2019. godini pet odsto.

Primjena preferencijalnog tretmana je isključena prema zemljama potpisnicama Dodatka jedan Sporazuma o izmjeni i pristupanju Srednjoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini – konsolidovana verzija CEFTA 2006.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti donesena je Odluka o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, kojom je definisano da stranac prilikom ulaska u BiH mora raspolagati sa 150 KM ili protivvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti za svaki dan namjeravanog boravka u BiH.

Usvojena je i Informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o preuzimanju propisa iz oblasti organske proizvodnje u BiH, a nadležnim institucijama preporučeno je da nastave aktivnosti na razvoju zakonodavstva u ovoj oblasti i njegovu usklađivanju s propisima EU.

U Federaciji BiH i Brčko distriktu trenutno nema zakonodavstva koje uređuje oblast organske proizvodnje, dok je u Republici Srpskoj na snazi Zakon o organskoj proizvodnji, koji je usvojen 15. februara 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana