Рано јутрос усвојен сет закона о акцизама

Срна
Рано јутрос усвојен сет закона о акцизама

Сарајево - Представнички дом Парламентарне скупштине усвојио је по хитном поступку сет закона о акцизама, којим се за 0,15 фенинга повећавају акцизе на биогорива и биотечности, те путарине.

За усвајање закона гласала су 22 посланика, док је против било 20, а уздржаних није било.

За Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода те Приједлог закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ гласали су посланици СДА, СНСД-а, СББ-а, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990.

Против закона били су чланови клубова посланика ДФ-а, СДС-а, Независног блока, независни посланик Ђорђо Крчмар те посланици БПС-а Заим Бацковић и А-СДА Јасмин Емрић.

Модификовани приједлог сета закона о акцизама с пратећим побољшањима усаглашен је на нивоу министара финансија и премијера ентитета, као и представника Савјета министара.

Кључна измјена у раније приједлоге односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на биогорива и биотечности, већ се за 0,15 КМ повећавају путарине, при чему ће прикупљена средства искључиво бити кориштена за изградњу ауто-путева, те изградњу и реконструкцију свих других врста путева.

Усвајање сета закона о акцизама један је од услова за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ те деблокирање скоро милион евра кредита Европске банке за обнову и развој намијењених БиХ.

У расправи о сету закона о акцизама, који је у Представнички дом стигао из Дома народа, који их је усвојио 7. децембра, учествовали су скоро искључиво посланици који су били против њиховог усвајања.

Момчило Новаковић из НДП-а истакао је да је економска азбука да се економске реформе не могу проводити повећањем пореских стопа.

„Оно што ми данас радимо није економско, него политичко питање“, рекао је Новаковић, наводећи да је сваки покушај да се овај законски сет представи као реформа противан економској науци.

Према његовим ријечима, БиХ није испунила раније постављене циљеве из аранжмана са ММФ-ом, због чега су сада потребне акцизе да се обезбиједи наставак аранжмана са овом финансијском институцијом и да се обезбиједи враћање подигнутих кредита.

Посланик А-СДА Јасмин Емрић изразио је сумњу у образложења да ће усвајањем сета закона о акцизама у БиХ услиједити привредно и економско благостање наводећи да нема конкретних пројекција ефеката усвајања ових закона.

Салко Соколовић из Независног блока оцијенио је да су „акцизе потребне да поједине странке обезбиједе провођење изборне кампање идуће године те сигуран пласман кредитних средстава европских финансијских институција“.

Према ријечима предсједавајуће Клуба посланика СДС-а Александре Пандуревић, посланици треба да штите економске интересе БиХ, а не међународне заједнице и међународних финансијских институција.

Пандуревићева је додала да ће се након овога повећати инострани дуг, који БиХ ионако не може да издржи, док је посланик СДС-а Борислав Бојић рекао да ће повећање акциза изазвати линеарно повећање цијена у БиХ и пад стандарда грађана.

И остали противници усвајања акциза изнијели су своје аргументе за то, а једина која је у расправи учествовала а подржала законски сет била је Диана Зеленика из ХДЗ-а 1990.

Зеленика је у ранијим покушајима повећања акциза била против, а промјену става образложила је тиме да је у модификованом законском сету обезбијеђена транспарентност трошења средстава, што је био услов ХДЗ-а 1990.

Предсједавајући Клуба посланика ДФ-а Дамир Бећировић оцијенио је понижењем покушај Зеленике да оправда промјену свог мишљења.

Након гласања о сету закона о акцизама сједница је нешто иза 4.00 часа прекинута.

Предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто заказала је наставак за 10.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана