Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС, за Глас Српске: Послодавци желе да управљају животима радника

Марина Чигоја
Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС, за Глас Српске: Послодавци желе да управљају животима радника

Савез синдиката РС никад неће пристати на смањење радничких права и што се нас тиче у овој години нема приче о новом закону о раду. Рекла је то у интервјуу "Гласу Српске" предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

* ГЛАС: Због чега Савез синдиката одбија било какав разговор у вези са новим законом о раду?

МИШИЋ: Послодавци желе нови закон о раду како би смањили радничка права и створили услове да додатно појефтине радну снагу, односно да постану управљачи живота радника. Најважније што послодавци хоће је да нестане општи колективни уговор. Њихов циљ је да буде донесен било какав закон само како би престао да важи тај уговор јер се сва права налазе у њему. То практично значи да би могли да отпусте раднике кад хоће, да их запосле кад хоће и плате колико хоће.

* ГЛАС: Која би конкретно права радника била угрожена нестанком општег колективног уговора?

МИШИЋ: Општим колективним уговором су загарантована минимална радничка права и 51 одредба у Закону о раду упућује на тај уговор. Њиме је предвиђена накнада за минули рад. Укидањем општег колективног уговора радник који ради 20 година у старту би имао плату мању за десет одсто. Ту је и питање годишњег одмора. Према садашњем закону радници имају 18 дана одмора плус дан на сваке три године радног стажа. Послодавци хоће да дају 20 дана годишњег одмора, али без било каквог увећања које је сада прописано. Ту су и питања регреса, топлог оброка, дисциплинског поступка која су веома важна. Послодавци не желе да дисциплински поступак постоји као ни уговор о раду на неодређено вријеме.

* ГЛАС: Послодавци тврде да нису тражили укидање уговора на неодређено?

МИШИЋ: То није тачно. Послодавац који, према садашњим прописима, прогласи радника технолошким вишком мора да испоштује отказни рок и исплати отпремнину. Та права су утврђена општим колективним уговором. Престанком важења тог уговора више не би било отказног рока нити отпремнине. Шта онда раднику значи што је примљен за стално кад сваког тренутка може да буде отпуштен. Наши послодавци би жељели да рад на одређено траје најмање два пута по пет година.

* ГЛАС: Хоће ли нови закон о раду бити донесен у овој години?

МИШИЋ: Савез синдиката никад неће пристати на смањење радничких права. Закон о раду РС је модеран колико је сада модеран измијењени Закон о раду у Србији. Овај закон је довољно модеран и флексибилан и за послодавца и за радника и за озбиљне инвеститоре, али они који желе да пљачкају и не поштују законе то не могу прихватити. О новом закону о раду у овој години, што се нас тиче, нема приче. Учинићемо све што је у нашој надлежности да очувамо радничка права и мислим да смо јасну поруку послали 1. маја када смо извели 5.000 људи на протест.  Да видим ко у РС може да изведе 5.000 људи, а да их није нахранио, напио и организовао неки музички наступ.

* ГЛАС: Како коментаришете тврдње послодаваца да синдикат штити само своје привилегије, а не права радника?

МИШИЋ: Да смо ми лоши не би оволико ватре сијевало из Уније удружења послодаваца. То јасно показује колико смо јаки и колико озбиљно радимо свој посао. Нећу да вјерујем да изјаве предсједника Уније имају задњу намјеру. Мислим да се он мало занио у тој причи. Он је озбиљан човјек који води озбиљну фирму и његови радници су чланови нашег синдиката. Ово је једна отровна стрелица која не приличи господину Драгутину Шкребићу.

* ГЛАС: Колика су Ваша примања када већ говоримо о привилегијама?

МИШИЋ: Не знам о којим привилегијама говоре. Када имамо пуно остварење буџета онда моја плата треба да буде 2.016 КМ.

* ГЛАС: Да ли је Савез синдиката синдикат радника јавне управе као што тврде послодавци?

МИШИЋ: Чак и радници који раде у фирми господина Шкребића су наши чланови. Такође, у нашем саставу су и друге фирме међу којима су "Станари", "Алумина", "Дермал" и многе друге.

Права радника

* ГЛАС: У којој мјери се сада поштују права радника?

МИШИЋ: Ми радимо сваке године ту анализу. Према нашим подацима 28 одсто послодаваца у фирмама у којима постоји синдикат не поштује неко од права радника, а тамо гдје нема формираног синдиката више од двије трећине послодаваца крши права радника. У Савезу синдиката имамо бесплатну правну помоћ и у 99 одсто случајева добијемо спорове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана