Ране из Олује не зарастају ни послије двије деценије

В. Кулага, М. Вујић
Ране из Олује не зарастају ни послије двије деценије

Бањалука, Београд - Срби из Хрватске са тугом и болом се сјећају 4. августа 1995. године и почетка акције "Олуја", у којој су побијене хиљаде њихових сународника и готово сви протјерани, а данас их једнако боли неправда коју проживљавају већ годинама.

- Вуче ме носталгија и често обилазим огњиште, али тамо за Србе нема живота. Срби који су се вратили тешко живе. На сваком кораку настоје да им загорчају живот, да би се што мање људи вратило на своја огњишта - прича Миле Љубичић, који је протјеран из пожешког села Кукуњевац.

Сурову судбину поткрај рата подијелио је са хиљадама Срба из Западне Славоније.

- Ријетко ко се у нашем завичају и данас усуђује да каже да је Србин. Прошло је 20 година, али ситуација ништа није боља. Срби у Хрватској тешко остварују своја права и још живе у страху - каже Љубичић и додаје да је невјероватно да убиства и прогон Срба нису третирани као злочин и да нико за то није одговарао.

Мирослав Додош избјегао је из Сиска, а његови родитељи су истог дана протјерани из Двора на Уни.

- И данас кад се сјетим тих тренутака обузме ме туга. Над Србима је почињен злочин, али очигледно је да правде нема. Нама и нашем народу остаје да понављамо да се догодио злочин. Мора се јаче чути глас Срба који су протјерани са својих огњишта - каже Додош.

Као и већина прогнаних Срба суочио се са мноштвом проблема, а посебно када је ријеч о имовини.

- Упркос свему нећу клонути духом. Отето је проклето - казао је Додош који се скућио у Новом Граду.

У акцији војних и полицијских снага Хрватске "Олуја" погинуло је и нестало око 2.000, а из Републике Српске Крајине је протјерано око 250.000 Срба.

Влада РС је на јучерашњој сједници прогласила 5. август даном жалости у Српској као Дан сјећања на прогнане и страдале Србе, а исту одлуку донијеће и Влада Србије. РС и Србија ће први пут заједнички обиљежити 5. август, као дан сјећања на страдање и прогон Срба. Обиљежавање ће почети вечерас у 20 часова на мосту код Сремске Раче, када ће предсједник РС Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић у ријеку спустити вијенце у знак сјећања на страдале Србе. Очекује се присуство и других званичника Српске и Србије и представници удружења избјеглица из Хрватске који годинама упозоравају да је акција "Олуја" била операција етничког чишћења и масовних злочина над Србима.

Званичници су јуче поручили да се дани страдања Срба не смију заборавити и да се мора свима јасно и гласно рећи да су права Срба у Хрватској и оних који још траже право на своју имовину скоро равна нули.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је да је обиљежавање Дана сјећања на страдање и прогон Срба најбоља прилика да се изрази почаст свим жртвама и поново подсјети на почињене злочине.

- За српски народ ово је тешко и болно сјећање на најдубљу трагедију, најмасовније етничко чишћење и прогон са њихових огњишта у Хрватској након Другог свјетског рата - казао је Чубриловић.

Предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац представио је "Билтен 1995 – 2015" у којем је први пут објављен интегрални списак 7.210 погинулих и несталих Срба на подручју Хрватске и Републике Српске Крајине од 1990. до 1998. године.

- Међународна заједница, укључујући NATO и ЕУ, које су Хрватску примили у чланство, ћути као што је ћутала и прије 20 година - истакли су у "Веритасу".

Представници удружења протјераних Срба из Хрватске са сједиштем у РС истакли су да су Срби из Крајине и Хрватске и данас једини апатриди у срцу Европе, без права на имовину, рад, пензије и осталих права у Хрватској. Предсједник Удружења избјеглих Срба из Крајине и Хрватске Петар Џодан рекао је да је 20 година након "Олује" српски народ потпуно растурен и расељен. Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа истакао је да су Срби у Хрватској у тешкој ситуацији, јер им нису призната основна права.

Превоз

Локалне власти у Бањалуци, Приједору и Козарској Дубици обезбиједиле су бесплатан превоз грађана за Сремску Рачу. Из Бањалуке ће са старе аутобуске станице у 12 часова пут границе са Србијом кренути два аутобуса.

Програм обиљежавања годишњице злочина

4. август

* Спуштање вијенаца у Саву са моста код Сремске Раче

* Парастос који ће служити патријарх српски Иринеј

 

5. август

* У 11 часова биће служен парастос у свим храмовима у Српској и Србији

* У 12 часова огласиће се звона са свих храмова и звониће три минута

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана