Rampe za brak iz interesa i kriminalce

Vedrana Kulaga
Rampe za brak iz interesa i kriminalce

Sarajevo - Nadležne službe u BiH lani su odbile ukupno 179 zahtjeva stranaca koji su zatražili privremeni boravak na teritoriji BiH zbog davanja lažnih informacija o sebi, fiktivnih brakova i jer se radilo o prestupnicima.

U izvještaju o radu Službe za poslove sa strancima BiH za 2014. godinu, koji je Ministarstvo bezbjednosti BiH dostavilo Savjetu ministara BiH, navedeno je da su mnogi razlozi presudili da bude odbijen zahtjev za odobrenje/produženje privremenog boravka državljana drugih zemalja u BiH.

- Odbijeno je 179 zahtjeva za odobrenje/produženje privremenog boravka zbog neispunjavanja opštih uslova, davanja pogrešnih podataka, otkrivanja fiktivnih brakova ili ostvarivanja vanbračne zajednice sa državljanima BiH kako bi ostvarili migraciono pravo i zbog činjenice da su se neki od stranaca u evidencijama vodili kao prestupnici - navodi se u izvještaju.

Osim toga, zabilježeno je 16 slučajeva gdje je zahtjev odbačen, 58 obustava postupka i 59 prekida postupka.

- Najviše rješenja o odbijanju zahtjeva uručeno je državljanima Srbije, Turske, Hrvatske, Italije, Crne Gore, a ista su uručena i pojedinim državljanima Sirije, Rusije, Rumunije i Brazila - navedeno je u izvještaju.

Rješavajući slučajeve po zahtjevima za odobrenje/produženje privremenog boravka lani je isti odobren u 4.725 slučajeva, a produžen u 6.297 slučajeva. To znači da je lani podneseno 11.022 zahtjeva za boravak u BiH, što je za 10,74 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

Najviše odobrenih rješenja otišlo je na adrese državljana Srbije, Turske, Kine i Hrvatske, a državljanima tih zemalja je i najčešće produžavan boravak na teritoriji BiH. Na toj listi su i državljani Njemačke, Libije, Velike Britanije, te Sirije, Egipta, Ukrajine, Irana, Moldavije i Albanije. 

Najviše stranaca ima odobren privremeni boravak po osnovu rada, braka i obrazovanja, liječenja i iz humanitarnih razloga.

Terenski centri Službe za poslove sa strancima zabilježili su lani ukupno 607.933 prijave/odjave boravišta stranaca, što je za oko 13,87 odsto više u odnosu na isti period 2013. godine.

Inspektori za strance su operativnim radom na terenu za 119 lica utvrdili pokušaje zloupotrebe putovanja koja bi, kako je navedeno, mogla ukazivati na nezakonite migracije, o čemu su obaviještena diplomatsko-konzularna predstavništva BiH.

U Službi za poslove sa strancima su istakli da su na zahtjev drugih institucija BiH dostavili podatke i izdali uvjerenja za 844 lica, a da su za 14.250 lica tražili provjere od drugih bezbjednosnih agencija.

- Bezbjednosne provjere su zatražene s ciljem davanja doprinosa zaštiti bezbjednosnog sistema BiH, borbi protiv terorizma i svih neregularnih migracija - pojasnili su u toj instituciji.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić rekao je da je zadovoljan radom Službe s obzirom na to da iz godine u godinu dolazi do povećanja broja stranaca u BiH. Mektić kaže da boravak stranaca drže pod kontrolom.

- Pratimo da li stranac koristi odobreni boravak u skladu sa onim za šta mu je i odobren, a ako izlazi iz tih okvira, jasno je da preduzimamo mjere koje nam stoje na raspolaganju - zaključio je prvi čovjek Službe za poslove sa strancima.

Nadzor

U Imigracioni centar je, prema evidenciji prijema, lani smješteno 218 ilegalnih migranata, od čega deset maloljetnika, a 26 lica je boravilo i tokom 2013. godine. Najviše njih bilo je iz Avganistana, Srbije, Turske, Albanije, Sirije i Nigerije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana