Rampa za otkaze željezničarima

Marijana Miljić
Rampa za otkaze željezničarima

Banjaluka - Skupština akcionara "Željeznica RS" nije juče dala zeleno svjetlo za rebalans plana poslovanja ovog javnog preduzeća za period od 2016. do 2018. godine kojim je predviđeno otpuštanje više od 300 željezničara.

Dokument koji je predviđao da "Željeznice" do kraja ove godine broj zaposlenih smanje sa 3.115 na 2.800 nije usvojen zbog primjedbi većinskog vlasnika, odnosno Vlade RS. Dokumentom je planirano da najveći gubitaš u javnom sektoru zadrži 2.800 radnika i u 2017. i 2018. godini.

Pomoćnik ministra za željeznički saobraćaj RS Vesna Vožn rekla je poslije sjednice Skupštine akcionara da rebalans plana poslovanja nije podržan, jer "Željeznice" tim dokumentom predviđaju konstantan pad prevoza robe i putnika. Naglasila je da su akcionari usvojili novi Statut preduzeća, kojim će biti predviđena i sistematizacija i organizacija radnih mjesta.

- Tek nakon konačnog usvajanja Statuta moći ćemo eventualno pričati o višku radnika. "Željeznice" su obavezne da nakon usvajanja Statuta objave sistematizaciju radnih mjesta. Čula sam da su oni ovaj dokument usvojili, ali ga mi nismo vidjeli. Čula sam i da je on proslijeđen sindikatima na uvid - navela je Vožn i dodala da je u sklopu reorganizacije preduzeća planirano ukidanje dva izvršna direktora, poslije čega bi upravu činili generalni direktor i dva izvršna.

Akcionari su od 11 tačaka dnevnog reda usvojili samo četiri. Pored donošenja Statuta, imenovali su radna tijela koja prate Skupštinu akcionara i usvojili izvještaj o realizaciji akcionih planova u skladu sa preporukama iz izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji poslovanja "Željeznica" za 2012. i 2014. godinu. Akcionari su usvojili i akcioni plan aktivnosti i mjera za realizaciju preporuka nezavisnog revizora koji je revidirao finansijske izvještaje "Željeznica RS" za 2015. godinu.

Revizori su utvrdili da je najveća boljka "Željeznica" upravo prekomjeran broj zaposlenih. Svjetska banka, koja pomaže Vladi u reorganizaciji preduzeća, predložila je da broj radnika bude smanjen prirodnim odlivom do 2025. na 2.200 ili ranim restrukturiranjem u idućih deset godina na 1.300.

Vlada RS uskoro bi trebalo da donese i akcioni plan za sprovođenje restrukturiranja preduzeća kojim je takođe predviđeno smanjenje broja radnika, ali i mogućnost ukidanja putničkog željezničkog saobraćaja. Kako stvari stoje, putnički saobraćaj bi, ipak, mogao preživjeti.

"Željeznice RS" godinama posluju sa velikim gubitkom, a u devet mjeseci ove godine minus je iznosio 11,94 miliona KM, što je pet miliona više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Akumulirani gubitak preduzeća narastao je na 55,17 miliona maraka iako je nedavno smanjen na teret kapitala "Željeznica".

Prekid sjednice

Skupština akcionara "Željeznica RS" popraćena je incidentom, zbog čega je prekinuta i nastavljena tek nakon tri časa.

- Akcionar Tomo Pantić želio je da snima raspravu akcionara pomoću diktafona tvrdeći da na to ima pravo. Protiv je bila Vesna Vožn, a zbog rasprave je sjednica prekinuta odmah na početku i nastavljena tek nakon tri časa - kazao je predsjednik Skupštine akcionara Milan Bešir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana