Рампа за отказе жељезничарима

Маријана Миљић
Рампа за отказе жељезничарима

Бањалука - Скупштина акционара "Жељезница РС" није јуче дала зелено свјетло за ребаланс плана пословања овог јавног предузећа за период од 2016. до 2018. године којим је предвиђено отпуштање више од 300 жељезничара.

Документ који је предвиђао да "Жељезнице" до краја ове године број запослених смање са 3.115 на 2.800 није усвојен због примједби већинског власника, односно Владе РС. Документом је планирано да највећи губиташ у јавном сектору задржи 2.800 радника и у 2017. и 2018. години.

Помоћник министра за жељезнички саобраћај РС Весна Вожн рекла је послије сједнице Скупштине акционара да ребаланс плана пословања није подржан, јер "Жељезнице" тим документом предвиђају константан пад превоза робе и путника. Нагласила је да су акционари усвојили нови Статут предузећа, којим ће бити предвиђена и систематизација и организација радних мјеста.

- Тек након коначног усвајања Статута моћи ћемо евентуално причати о вишку радника. "Жељезнице" су обавезне да након усвајања Статута објаве систематизацију радних мјеста. Чула сам да су они овај документ усвојили, али га ми нисмо видјели. Чула сам и да је он прослијеђен синдикатима на увид - навела је Вожн и додала да је у склопу реорганизације предузећа планирано укидање два извршна директора, послије чега би управу чинили генерални директор и два извршна.

Акционари су од 11 тачака дневног реда усвојили само четири. Поред доношења Статута, именовали су радна тијела која прате Скупштину акционара и усвојили извјештај о реализацији акционих планова у складу са препорукама из извјештаја Главне службе за ревизију јавног сектора РС о ревизији пословања "Жељезница" за 2012. и 2014. годину. Акционари су усвојили и акциони план активности и мјера за реализацију препорука независног ревизора који је ревидирао финансијске извјештаје "Жељезница РС" за 2015. годину.

Ревизори су утврдили да је највећа бољка "Жељезница" управо прекомјеран број запослених. Свјетска банка, која помаже Влади у реорганизацији предузећа, предложила је да број радника буде смањен природним одливом до 2025. на 2.200 или раним реструктурирањем у идућих десет година на 1.300.

Влада РС ускоро би требало да донесе и акциони план за спровођење реструктурирања предузећа којим је такође предвиђено смањење броја радника, али и могућност укидања путничког жељезничког саобраћаја. Како ствари стоје, путнички саобраћај би, ипак, могао преживјети.

"Жељезнице РС" годинама послују са великим губитком, а у девет мјесеци ове године минус је износио 11,94 милиона КМ, што је пет милиона више него у истом прошлогодишњем периоду. Акумулирани губитак предузећа нарастао је на 55,17 милиона марака иако је недавно смањен на терет капитала "Жељезница".

Прекид сједнице

Скупштина акционара "Жељезница РС" попраћена је инцидентом, због чега је прекинута и настављена тек након три часа.

- Акционар Томо Пантић желио је да снима расправу акционара помоћу диктафона тврдећи да на то има право. Против је била Весна Вожн, а због расправе је сједница прекинута одмах на почетку и настављена тек након три часа - казао је предсједник Скупштине акционара Милан Бешир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана