Rajko Kuzmanović za Glas Srpske: Ustavni sud otvorio put za nove konflikte

Vedrana Kulaga
Rajko Kuzmanović za Glas Srpske: Ustavni sud otvorio put za nove konflikte

Odluka Ustavnog suda BiH, kojom je obilježavanje 9. januara kao Dana RS proglašeno neustavnim, veoma je opasna za cijelu zemlju, a posebno zabrinjava što se sud ne zalaže za vladavinu prava, već za vladavinu politike. Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" predsjednik Akademije nauka i umjetnosti i bivši predsjednik Ustavnog suda RS, doktor pravnih nauka Rajko Kuzmanović.

* GLAS: Kako komentarišete odluku Ustavnog suda BiH da je neustavan član Zakona o praznicima RS kojim je propisano da se 9. januara obilježava Dan Republike?

KUZMANOVIĆ: Dobili smo ponovo odluku koja će teško moći da bude sprovedena. Sa ustavnopravnog stanovišta Ustavni sud BiH često, u najmanju ruku, pravno problematično donosi odluke koje se ne mogu realizovati. Žao mi je, kao pravniku, što se sud ne zalaže za vladavinu prava, već za vladavinu politike i to ekstremne politike. Ustavni sud BiH često izlazi izvan svoje nadležnosti pa preuzima ulogu ustavotvorca i zakonodavca. Na taj način preuzima nadležnosti Narodne skupštine RS i Parlamenta BiH i veoma često se upliće u volju naroda pa negira odluke referenduma jer je srpski narod na referendumu dao saglasnost za osnivanje Republike i na toj osnovi se ustanovljuju i praznici. Dobro je poznato da je Ustavni sud u posljednje vrijeme donosio niz odluka koje nisu mogle da budu sprovedene i koje se ne sprovode, a to nije dobro. Ustavni sud je prije nekoliko godina donio odluku o zamjeni znamenja - zastave, grba i himne RS i FBiH. RS je izvršila svoju obavezu, a FBiH nije, a postoji još niz takvih odluka. Očigledno je da sud ulazi u područje i donosi odluke koje se ne mogu realizovati, a sa druge strane se često ne pridržava Ustava.

* GLAS: Kako komentarišete ulogu stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koji konstantno doprinose preglasavanju?

KUZMANOVIĆ: Članom šest tačka jedan stav "d" Ustava definisano je da pet godina poslije donošenja Dejtonskog sporazuma Parlament BiH može donijeti odluku da stranci više ne budu u Ustavnom sudu BiH, a oni su i dalje glavni prilikom odlučivanja. Nisu to zatražili, tako da se deset-petnaest godina radi na stari način iako je Ustav predvidio drugačije. Ustavni sud BiH nije zatražio od Parlamenta da donese zakon o Ustavnom sudu, što je trebalo da učini, a ne da rade po vlastitom pravilu, odnosno Statutu, što ustavno sudstvo ne poznaje.

* GLAS: Kako u ovoj situaciji može da reaguje RS?

KUZMANOVIĆ: Teško je reći šta bi novo moglo da se uradi jer je Narodna skupština RS već zauzela stav da neće prihvatiti ovakvu odluku i bila je i jasna i glasna. Mislim da bi i dalje trebalo da bude tako jer je ovo samo jedna u nizu odluka, a ko zna koliko ih još može biti. Trebalo bi hitno predložiti pokretanje postupka da budu izabrana tri domaća člana Ustavnog suda BiH umjesto stranaca i to iz svakog konstitutivnog naroda po jedan, tako da bismo opet imali devet sudija, odnosno po tri iz svakog naroda.

* GLAS: Smatrate li da bi zvanično Sarajevo pristalo na takav prijedlog?

KUZMANOVIĆ: Njega predlaže i Ustav.

* GLAS: U kojoj mjeri i na koji način odluka Ustavnog suda može da utiče na odnose u BiH?

KUZMANOVIĆ: Sasvim sigurno će imati veoma negativne konotacije u cijeloj BiH jer se ovom odlukom negira pravo i volja cijelog jednog naroda, a u BiH je veoma opasno igrati se takvom računicom. Pošto odluka najvjerovatnije neće moći da bude sprovedena, može doći do određenog zahtjeva za prisilno izvršenje, a to neće biti moguće i na taj način se stvara konfliktna situacija koja nikome zaista ne treba.

* GLAS: Kako RS može da se odupre nastojanjima da bude ukinuto sve što joj daje obilježje državotvornosti?

KUZMANOVIĆ: Treba se pridržavati Dejtonskog sporazuma i Ustava. To je jedino rješenje jer je Ustav, kako je uređen, veliko kompromisno rješenje i jedino ispravno u ovakvoj BiH, gdje svaki od tri naroda ima želje i htijenja. Pronađen je kompromis i njime nijedan narod nije dobio sve što je želio, ali nije ni izgubio. Treba se pridržavati onoga što je tamo riješeno, inače ćemo ući u situaciju da se vraćamo na devedesete godine koje nikome ne trebaju i koje ne priželjkujemo.

Ključno srpsko jedinstvo

* GLAS: Koja je Vaša poruka predstavnicima vlasti RS?

KUZMANOVIĆ: Treba da jedinstveno nastupaju u Parlamentu i u Savjetu ministara BiH i na taj način pokažu jedinstvo na pitanjima koja su od vitalnog interesa. Mogu da se spore o raznim pitanjima kao što je ekonomija, ali poručujem im da ostave po strani političke razmirice i da se okrenu vitalnim interesima Republike i njenih građana. Koliko god je opasan pritisak od Ustavnog suda BiH i desno orijentisanih političkih faktora iz Sarajeva, toliko je loše i nejedinstvo u RS. Raduje me da je o odluci Ustavnog suda, ipak, postignuta saglasnost. Svi, bilo da su pozicija ili opozicija, dužni su da štite tekovine rata, odnosno RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana