Радуљ: Док су институције у сукобу, криминал може да расте

Срна
Радуљ: Док су институције у сукобу, криминал може да расте

Сарајево - Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ оцијенио је у изјави Срни да постоје озбиљни разлози за забринутост када је ријеч о борби против организованог криминала, корупције и других тешких кривичних дјела, јер на релацији правосудних и полицијских институција "ништа не функционише како би требало".

Радуљ је истакао да постоји сукоб на релацији Агенција за истраге и заштиту БиХ /SIPA/ – Тужилаштво БиХ, те Тужилаштво БиХ – Суд БиХ.

"Почело је од предмета жТешањж који је зачетник међусобних нетрпељивости између руководилаца Сипе и Тужилаштва БиХ, чији тренутни исход је вођење кривичног поступка под врло чудним околностима против директора Сипе, затим вишемјесечно јавно жпрепуцавањеж између Тужилаштва и Суда БиХ које додатно продубљује сумњу у законит рад правосудних институција на нивоу БиХ", навео је Радуљ.

Према његовим ријечима, исти они који се последњих дана јавно прозивају врше константне опструкције реформе правосудног система који је почео кроз Структурални дијалог.

Коментаришући најаву Тужилаштва БиХ да ће уложити жалбу на укидање притвора осумњиченим у акцијама кодног назива "Месо" и "Гибралтар", Радуљ је оцијенио да је порука Тужилаштва БиХ да се "овим дешавањима угрожава борба против корупције и не шаље добра порука грађанима БиХ" заиста забрињавајућа, али да правосудне институције не треба да упућују поруке једне другима преко медија, већ да сарађују на законом прописан начин.

"Пребацивањем одговорности са једних на друге шаље се лоша порука и ствара утисак да, док су ове институције на линији сукоба, криминал може да расте, јер нема ко адекватно да га процесуира", упозорио је помоћник министра правде БиХ.

Он је поручио да је борба против криминала и корупције један од главних приоритета и Министарства правде БиХ, тако да је БиХ претходне године закључила билатералне уговоре са земљама у окружењу којим се омогућава изручење сопствених држављана за кривична дјела организованог криминала, корупције, прања новца и других течких кривичних дјела.

"Али, ако се овај међусобни сукоб настави, ни 100 закона или уговора не могу то надокнадити", констатовао је Радуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана