Radukić i Hurtić da sačine pregled prioritetnih mjera protiv sive ekonomije

Srna
Radukić i Hurtić da sačine pregled prioritetnih mjera protiv sive ekonomije

Sarajevo - Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Jovo Radukić i savjetnik premijera Federacije BiH /FBiH/ Zlatko Hurtić zaduženi su da sačine pregled usaglašenih prioritetnih mjera za međusobnu saradnju u borbi protiv sive ekonomije i definišu mehanizam međuentitetske koordinacije za realizaciju i monitoring, te da usaglašen dokument do 1. novembra dostave entitetskim vladama na davanje saglasnosti.

Vlade FBiH i Republike Srpske danas su na trećoj zajedničkoj sjednici održanoj u Sarajevu prihvatile informaciju o preduzetim aktivnostima u oblasti borbe protiv sive ekonomije i saglasile se s Prijedlogom prioritetnih mjera za međusobnu saradnju u borbi protiv sive ekonomije.


Prihvaćena je i informacija o prometu šumskih drvnih sortimenata sa aspekta obezbjeđenja sirovine za domaće drvoprerađivače.

Zaključeno je da će federalna Vlada donijeti odluku o privremenoj mjeri za promet trupaca, s rokom primjene usaglašenim sa odlukom Vlade Srpske, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske su obavezani da, s ciljem trajnog rješavanja ovog pitanja, u roku od 30 dana usaglase tekst zajedničke inicijative koju će premijer FBiH Fadil Novalić i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputiti Savjetu ministara.

Dvije Vlade uputiće Savjetu ministara zajedničku inicijativu za donošenje odluke o zabrani izvoza i prometa trupaca iz BiH.

Vlade su prihvatile i informaciju o statusu neperspektivne vojne imovine i izrazile zajednički stav da ovo pitanje bude riješeno u skladu s važećim propisima, s prioritetom za skidanje zabrane raspolaganja na neperspektivnoj vojnoj imovini koja ima opšti i javni interes za oba entiteta i da bude stavljena u funkciju razvoja i otvaranja novih radnih mjesta u Srpskoj i Federaciji.

Vlade Republike Srpske i FBiH zadužile su ministre pravde da imenuju lica koje će se baviti pitanjem pravnog statusa neperspektivne vojne imovine, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana