Радукић главни ревизор, опозиција заћутала у сали

Свјетлана Шурлан
Радукић главни ревизор, опозиција заћутала у сали

Бањалука - Народна скупштина РС изабрала је јуче Јову Радукића за главног ревизора и Божану Трнинић за његовог замјеника, а занимљиво је да се за расправу о тим именовањима није јавио нико од опозиционих посланика иако су мјесецима уназад истицали да су против и да ће то сахранити Главну службу за ревизију јавног сектора РС.

Опозиција је у септембру и октобру прошле године због оставке и разрјешења дотадашњег главног ревизора Душка Шњеготе и његовог замјеника Дарка Пејића и неразматрања извјештаја Главне службе за ревизију јавног сектора, физички и звиждањем покушала да блокира рад парламента. Посланици опозиционих странака тврдили су да ће урадити све да спријече именовање Радукића за главног ревизора јер сматрају да ће тиме Главна служба за ревизију бити стављена у службу власти. На јучерашњој сједници, када је Комисија за избор и именовање Народне скупштине предложила именовање ревизора на период од седам година, нико од њих се међутим није јавио за расправу.

Посланици СДС-а и ПДП-а касније су новинарима рекли да су били против избора Радукића, док се НДП огласио саопштењем. Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да је избор Радукића споран будући да је раније био помоћник министра финансија РС.

- С друге стране, отишао је Шњегота чији извјештај скупштинска већина није хтјела да усвоји. То показује да властима није стало до промјене стања у којем се налази РС - рекао је Гламочак.

На питање зашто нису учествовали у расправи, Гламочак је рекао да је опозиција већ рекла све што је имала да каже о ревизорима.

- Овдје је број руку неумољив, режим има број руку и то је показао - рекао је Гламочак.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да та странка није подржала избор ревизора, не улазећи у личне квалификације предложених кандидата.

- Систем је данас поражен, појединци одлучују о свему и то није добра порука за грађане - истакао је Брчкало.

НДП је саопштио да је именовањем ревизора већина у парламенту показала сервилност и изабрала најподобније, а не најбоље кандидате.

- Први пут у историји Главне службе за ревизију јавног сектора изабрани су потпуно политички поуздани страначки људи и тиме стављена тачка на сваки њен објективан и непристрасан рад у будућности - навели су у НДП-у.

Народна скупштине РС јуче је одбацила и интерпелације о стању у јавним предузећима, здравству и пензијско-инвалидској заштити које је предложила опозиције и опозиционе закључке којима је тражено разрјешење руководилаца предузећа и установа који су лоше радили.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да расправа о интерпелацијама није донијела конструктивне приједлоге за рјешавање било којег проблема.

- Свако има право на критику, али треба конкретно да каже шта није добро и да предложи рјешења. Послије онога што смо чули у расправи и видјели у закључцима јасно је да интерпелације опозицији служе само како би искористили медијски простор понављајући све оно што су износили претходних мјесеци - рекао је Чубриловић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић рекао је да су интерпелације опозицији послужиле за предизборно препуцавање са влашћу, а не као средство за нуђење алтернативних рјешења и бољег концепта управљања и контроле у наведеним областима.

- Криминал, корупција, непотизам и партијско запошљавање далеко су израженији у институцијама БиХ гдје су у власти странке које су опозиција у РС - истакао је Стевандић.

Гламочак је рекао да су на слабости и проблеме у јавним предузећима указали и посланици владајуће коалиције, али да су ипак гласали по наредби страначких центара. Брчкало је истакао да има позитивних примјера управљања у установама у здравственом сектору, али да је много више негативних.

- Јавна предузећа су сва у већим или мањим проблемима. Мислили смо да ће бити кажњени руководиоци који послују недомаћински и награђени они који добро управљају, али нисмо добили подршку за то - рекао је Брчкало.

Сједница Народне скупштине, која је завршена јуче, почела је 6. фебруара и најдужа је у историји парламента РС. Трајала је 15 радних дана и више од 130 часова. Идућа сједница заказана је за 27. март.

Остала именовања

Народна скупштина РС именовала је јуче за чланове Управног одбора Агенције за банкарство РС Жељка Слијепчевића, Славицу Миликић, Братољуба Радуловића, Срђана Шупута и Бранислава Ђурицу на мандат од пет година. Мирослав Брчкало је казао да опозиција није подржала ту одлуку јер су то политички именована лица.

Јованка Вуковић изабрана је за замјеника Омбудсмана за дјецу РС на четворогодишњи мандат.

Горан Раковић и Марина Кременовић нису изабрани за чланове Комисије за жалбе, а подршку су им ускратили посланици СП-а. Недељко Гламочак је рекао да је то знак да у владајућој коалицији постоје "пукотине" у вези са кадровским рјешењима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана