Radoničić: Srpska ima pretpostavke za IT sektor

Srna
Radoničić: Srpska ima pretpostavke za IT sektor

Banjaluka - Kandidat SNSD-a, DNS-a i SP-a za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da Republika Srpska ima dobre pretpostavke za sektor informaciono-komunikacionih tehnologija, koje su izuzetno važne u svijetu, gdje se rapidno povećava broj zaposlenih i oblasti u kojima se koriste.

"Za nas je izuzetno značajno da upozorimo na važnost ovog sektora, jer dobro je imati fabriku tekstila u kojoj se zaposli nekoliko stotina ljudi, ali to su nisko akumulative grane, dok su IT tehnologije grane u kojima se dobro zarađuje", rekao je Radojičić, koji je prisustvovao završetku 10. stručne prakse u organizaciji banjalučke kompanije "Lanako".


On je naveo da Srpska, među pretpostavkama za IT, ima dobru tradiciju u obrazovnom sistemu u srednjim školama, ima kompanije kao što je "Lanako", različite stručne prakse i usavršavanja.

"Ono što je do države i grada jeste da stvara uslove, a to podrazumjeva da se onima koji žele da pokrenu biznis daju prilike i prostori, stručna pomoć, kao što se time bavi banjalučki Inovacioni centar koji ima iskustva u start-apima", dodao je Radojičić.

On je i podsjetio da je "Lanako" najveća kompaniji ove vrste u Bih i po broju zaposlenih i po obimu posla.

Koordinator stručne prakse u "Lanaku" Dragana Vuković rekla je da ova kompanija već 10. godinu organizuje projekat stručne prakse, da je u tom periodu realizovano 11 tih projekata i da je kroz ovu praksu prošlo više od 150 studenata.

"Za sve to vrijeme više od trećine naših praktikanata ostalo je da radi u našoj kompaniji. Osim stručne prakse za studente, realizovali smo prvi put i stručnu praksu za srednjoškolce, za koje je praksa trajala dvije sedmice i kroz koju je prošlo 10 gimnazijalaca", navela je Vukovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana