Радончићев СББ напушта већину на државном и федералном нивоу

Агенције
Радончићев СББ напушта већину на државном и федералном нивоу

Сарајево - Буде ли у скорије вријеме закон о акцизама упућен у Парламент БиХ, извјесно је да, као и до сада, неће бити већине која ће га усвојити. Већина се дефинитивно распала и то због сукоба на релацији СДА-СББ. Фахрудин Радончић поручио је лидерима СДА и ХДЗ да траже новог коалиционог партнера!

"Мјесецима је молио да уђемо у власт, сада тражи да из ње изађемо",  истиче Радончић који је замолио лидера ХДЗ Драгана Човића да испуне, како каже, Изетбеговићеву музичку жељу.


"Молио сам Драгана Човића, јер, на моју срећу, ја са Изетбеговићем немам контакте један на један. ја сам индустријалац, бизнисмен. Ако вас једном извођач радова, грађевинар превари, да касни с роком, да вас вара за цифре, ви трећи пут нећете с њим разговарати. Рекао сам Човићу да разговара са Изетбеговићем да ХДЗ и СДА нађу новог коалиционог партнера", истиче Радончић.

Партнера за власт на нивоу Федерације БиХ што би се затим одразило и на бх, односно кантонални ниво. И Човић се прихватио задатка, мада каже да је скептичан по том питању.

"Оно што је мени веома важно, је да до тог времена останемо на неки начин заједно уз све проблеме, да не створимо анархију на било који начин", истиче Човић.

СББ се већ одавно понаша као опозиција, а вербални рат на релацији ове странке са СДА, саткан од огромног броја међусобних прозивки и оптуживања – општих и личних, већ мјесецима бјесни у федералној јавности.

"Изетбеговић не говори истину, и то је лако провјерити, да СББ има 1.000 позиција. СДА је та која има отприлике 100.000 позиција, не такмичимо се у бројкама, на државном нивоу имате 20.000 мјеста и најмање једна трећина припада СДА, на нивоу Федерације имате 50-ак хиљада које такође припадају СДА", каже Радончић.

Оно што је интересантно у цијелој причи јесте да Човић с Радончићем, како сам признаје, има усаглашен став у скоро 99 одсто тема. Са другим бошњачким партнером, који отвара вербалне фронтове гдје год стигне, то баш и није тако.

"Евидентно имамо проблем. Иако комуникација постоји,  у разумијевању те комуникације је евидентно да неко жели бити, под знацима навода, надлидер у БиХ и покушава управљати процесима на један, по мом мишљењу, погрешан начин", истакао је Човић.

Након изражене жеље СББ да напусти власт, огласили су се СДП и ДФ који поручују да немају намјеру да улазе у коалицију и замијене СББ. Питање је, шта ће бити ако се не нађе нови партнер до краја децембра, остало је без јасног одговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана