Radončić svjedočio u slučaju protiv Nasera Keljmendija u Prištini

klix.ba
Radončić svjedočio u slučaju protiv Nasera Keljmendija u Prištini

Priština - Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine svjedoči u slučaju Nasera Keljmendija kojeg se tereti za organizirani kriminal, ubistvo i trgovinu drogom.

Na Osnovnom sudu u Prištini danas je svjedočio Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u slučaju Nasera Keljmendija kojeg se tereti za djela organiziranog kriminala, teško ubistvo i trgovinu drogom.


Predviđeno je da Radončićevo svjedočenje traje tri dana, prenosi Al Jazeera.

Početkom 2015. godine prvi put je najavljeno da će Radončić svjedočiti u ovom slučaju, a njegovo svjedočenje je nekoliko puta odgađano.

Keljmendi je uhapšen 2013. godine na osnovu naloga koji je izdao tužilac EULEDž-a iz Ureda specijalnog tužioca Kosova, koji je pokrenuo istragu u ovom slučaju, a za ista krivčna djela za koja je optužen i u Bosni i Hercegovini.

"To su djela organizovanog kriminala, trgovina drogom te djelo teškog ubistva Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine. Optužnica je fokusirana na dvije oblasti - Delalićevo ubistvo i ono za šta tužioci kažu da je bila Keljmendijeva glavna djelatnost - trgovina velikim količinama droge", izvještava iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Suđenje je počelo početkom prošle godine, a Keljmendi se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

"Do sada su svedočili brojni svedoci iz Bosne i Hercegovine, ali svedočenje Fahrudina Radončića, nekoliko puta odgođeno, smatra se veoma važnim za ovo suđenje. Keljmendi se od 2012. godine nalazi na crnoj listi SAD-a, gde je označen kao jedan od najopasnijih narkodilera na Balkanu", javlja Ahmetaj.

Specijalni tužilac Endrju Hjugs Radončića je pitao na koji način je kupio određenu nekretninu u Sarajevu i da li je za to platio kešom.

"Ja bih od gospodina tužioca očekivao da postavi ozbiljna pitanja. Mi plaćamo sve preko računa, mi ne radimo s kešom", odogovorio je Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana