Radončić optužen, doliveno ulje na vatru

Željka Domazet
Radončić optužen, doliveno ulje na vatru

Sarajevo - Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, funkcionera te stranke Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman i radnika američki ambasade u Sarajevu Zijada Hadžijahića kojom ih tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa.

Radončić je optužen da je sa Dautbašićem i njegovom nevjenčanom suprugom Šahman ometao rad pravosuđa u procesu protiv narko-bosa Nasera Keljmendija kojem se na Kosovu sudi za organizovani kriminal i ubistvo sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele. Optuženi su da su prijetili bivšoj Delalićevoj djevojci Azri Sarić tražeći od nje da pri svjedočenju na suđenju Keljmendiju ne pominje Radončića i Keljmendija. Radončiću je na teret stavljeno i da je kod člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića izlobirao imenovanje Nermane Hadžijahić za ambasadora u Sloveniji u zamjenu za uticaj na pravosuđe njenog supruga Zijada koji je zaposlen u američkoj ambasadi.

U optužnici koju je podigao zamjenik glavnog tužioca i šef Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za organizovani kriminal Božo Mihajlović navedeno je da su optuženi, između ostalog, organizovali i postali pripadnici organizovane grupe kojom je rukovodio Radončić.

- Oni su djelovanjem, dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama u periodu od 14. decembra prošle do 12. januara ove godine počinili krivična djela. Navode iz optužnice tužilac će dokazivati saslušanjem 27 svjedoka, nalazima četiri stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U sklopu istrage u srijedu je u Tužilaštvu BiH saslušan i Izetbegović, koji je dao iskaz u vezi sa imenovanjem Hadžijahićeve. Radončić je Izetbegoviću, poslije ulaska SBB-a i SDA u koaliciju, poslao biografiju Hadžijahićeve nakon čega je on na sjednici Predsjedništva BiH odmah predložio njeno imenovanje. Taj tempo, priznao je Radončić, i njega je začudio. Izetbegović je tvrdio da imenovanje ambasadora nije imalo nikakve veze sa slučajem eventualnog uticaja na svjedoke.

Radončićev advokat Asim Crnalić izjavio je  da je iznenađen brzinom kojom je Tužilaštvo podiglo optužnicu.

- Mislim da je ovo pravosudni rekord i u vremenu vođenja istrage i u vremenu podizanja optužnice i da to samo po sebi izaziva sumnju. Optužnicu još nisam primio jer je ona poslata na potvrđivanje Sudu BiH - kazao je Crnalić.

SBB je saopštio da izražava zabrinutost zbog ishitrenog poteza Tužilaštva.

- SBB čvrsto i nepokolebljivo stoji iza Radončića i uvjereni smo u njegovu nevinost. Smatramo da će istina biti najbolji odgovor na pokušaje očiglednih političkih i montiranih procesa - navedeno je u saopštenju SBB-a.

Podizanje optužnice dolilo je ulje na vatru na već zapaljenoj političkoj sceni. Samo nekoliko časova poslije tog poteza Tužilaštva BiH u Sarajevu je održan sastanak predstavnika bošnjačkih političkih stranaka koje čine koaliciju SDA, SBB-a, SBiH-a i A-SDA poslije kojeg je poručeno da je koalicija na nivou FBiH i BiH stabilna. Izetbegović je nakon sastanka kazao da u tome nema nikakve simbolike i da je to samo koincidencija, te da je sastanak ranije dogovoren. Na pitanje da prokomentariše brzinu podizanja optužnice, Izetbegović je kazao da je bolje da to ide brže.

- Mi smo i tražili da pravosuđe radi svoj posao, ali što brže. Nadam se da će čitav proces teći ubrzano, tako da imamo jedno olakšanje - kazao je Izetbegović.

Potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić je kazao da očekuju da se što prije dođe do istine. Na pitanje da li je SBB vratio povjerenje u pravosuđe, koje je otvoreno kritikovao, Đonlagić je kazao da je i Radončić rekao da ima potpuno povjerenje u sudstvo i institucije BiH.

U Kancelariji za odnose sa javnošću ambasade SAD u BiH kažu da su upoznati s optužbama protiv Hadžijahića.

- Nastavljamo da sarađujemo sa nadležnim institucijama. Ne možemo komentarisati unutrašnja kadrovska pitanja - odgovorili su u ambasadi na pitanje da li će preduzeti mjere protiv Hadžijahića.

Mandati

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH u petak su rekli da nema elemenata za oduzimanje mandata Fahrudinu Radončiću koji je delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i da Bakir Dautbašić može da ostane kandidat SBB-a za ministra komunikacija i transporta BiH.

Parlamentarna komisija za pripremu izbora Savjeta ministara, međutim, ne može da razmatra imenovanje Dautbašića, jer on fizički ne može prisustvovati njenoj sjednici. Član ove komisije Momčilo Novaković kaže da će tražiti da SBB predloži drugog kandidata ili da Savjet ministara odredi ko će obavljati posao u kapacitetu ministra do njegovog izbora. Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac kaže da je odluka na SBB-u i da trenutno postoji svojevrsna blokada. Mirsad Đonlagić je kazao da će brzo donijeti odluku.

Fahrudin Radončić

- udruživanje radi činjenja krivičnih djela

- ometanje rada pravosuđa

- davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem

Bakir Dautbašić

- udruživanje radi činjenja krivičnih djela

- ometanje rada pravosuđa

- davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem

Bilsena Šahman

- udruživanje radi činjenja krivičnih djela

- ometanje rada pravosuđa

Zijad Hadžijahić

- udruživanje radi činjenja krivičnih djela

- ometanje rada pravosuđa

- davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem

Kazne koje propisuje zakon

Protivzakonito posredovanje

- od jedne do deset godina zatvora

Ometanje rada pravosuđa

- od jedne do deset godina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana