Radončić: Uz pametniju politiku vlast je mogla biti već formirana

Srna
Radončić: Uz pametniju politiku vlast je mogla biti već formirana

Sarajevo - Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH Fahrudin Radončić izjavio je da SDA bježi od "normalnog" prihvatanja Ustava BiH, te dodaje da je uz pametniju politiku vlast već mogla biti formirana.

Radončić je za TV OBN rekao da Bošnjaci, koji u ovom trenutku nose najveću odgovornost u BiH, moraju nakon faze destruktivne politike početi razmišljati istinski prozapadno i proevropski, pogotovo nakon "fenomenalne" ponude zvaničnog Brisela, Berlina i SAD.

On smatra da je inicijativa koju su pokrenule Velika Britanija i Njemačka za ubrzanje evropskog puta BiH dobronamjerna, te da predstavlja posljednju šansu da se ova zemlja pridruži EU, napominjući da je SBB u potpunosti privržen njenom provođenju i da neće biti prepreka evropskom putu BiH.

Radončić smatra da se u proces formiranja vlasti ušlo nekorektno, ishitreno i nedržavnički, te se čini da je to sve "brutalna borba za fotelju".

"Bolje je da građani vide da se to dešava bez nas", rekao je lider SBB i ponovio da će ova stranka biti opozicija i da ne želi koalirati sa onim koji istinski ne doživljavaju evropski put zemlje kao prioritet.

Radončić je rekao i da će se SBB nastaviti zalagati za ukidanje takozvanog "bijelog hljeba", naglašavajući da je to "najodvratnija privilegija koju imaju poslanici i izabrani funkcioneri i ta nepravda se mora eliminisati".

Lider SBB je rekao da računice pokazuju da se samo na jednom nivou vlasti od isplate plata izabranim funkcionerima godinu dana nakon prestanka mandata po osnovu "bijelog hljeba" nanosi šteta od oko 6,5 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana