Radončić: Izetbegović stoji iza ubistva Ćele i Ugljena

Željka Domazet
Radončić: Izetbegović stoji iza ubistva Ćele i Ugljena

Sarajevo - Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić planirao je da optuži lidera SDA Bakira Izetbegovića i direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića Osmicu za ubistvo jednog od najpoznatijih sarajevskih kriminalaca Ramiza Delalića Ćele i pomoćnika direktora nekadašnje bošnjačke tajne službe AID Nedžada Ugljena.

Te planove objelodanili su tužioci Tužilaštva BiH prezentujući transkripta Radončićevih presretnutih razgovora i poruka koji su pročitani u Sudu BiH na maratonskom ročištu na kojem mu je određen jednomjesečni pritvor. Lider SBB-a i biznismen uhapšen je u ponedjeljak u Sarajevu zbog sumnje da je sa ranije uhapšenim i pritvorenim funkcionerima SBB-a Bakirom Dautbašićem i njegovom nevjenčanom suprugom Bilsenom Šahman ometao rad pravosuđa u procesu protiv narko-bosa Nasera Keljmendija, kojem se na Kosovu sudi za organizovani kriminal i ubistvo Delalića. Svi su osumnjičeni da su prijetili bivšoj Delalićevoj djevojci Azri Sarić, tražeći od nje da promijeni iskaz tokom svjedočenja na suđenju Keljmendiju i da ne pominje Radončića i Keljmendija. Radončiću je na teret stavljeno i da je izlobirao imenovanje Nermine Hadžijahić za ambasadora BiH u Sloveniji u zamjenu za uticaj na pravosuđe njenog supruga Zijada, koji je zaposlen u Ambasadi SAD u BiH.

Tročlani tužilački tim Tužilaštva BiH sa Božom Mihajlovićem na čelu čak četiri i po sata je čitao transkripta presretnutih telefonskih razgovora i poruka koje je Radončić u posljednjih nekoliko mjeseci vodio i razmjenjivao sa više osoba u vezi sa ovim slučajem. Veliki dio razgovora i poruka datira iz vremena nakon što su SBB i SDA dogovorili koaliciju na svim nivoima vlasti. Radončić je, prema transkriptama, smatrao da klan koji je okrenut protiv njega čine Izetbegović, Mehmedagić, nekadašnji istaknuti član SDA Senad Šahimpašić Šaja i tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, a da je na njegovom čelu glavni tužilac Goran Salihović. Radončić je u nedavnom razgovoru sa bivšim gradonačelnikom Mostara Safetom Oručevićem kazao da će organizovati konferenciju za novinare na koju će dovesti Delalićeve i Ugljenove supruge i djecu, a potom pokazati dokaze o naručiocima njihovog ubistva. Radončić je, prema transkriptama, kazao da su glavni ljudi bili Izetbegović i Mehmedagić, navodeći da Izetbegović ne zna šta ga čeka.

- Od srijede ćemo ići brutalno u čelo, to će biti veliki šok - rekao je Radončić.

Mihajlović je pročitao i razgovor između Radončića i ljekara Emira Talirevića, koji ga moli da bude objavljen afirmativni tekst u "Dnevnom avazu" o Izetbegovićevoj supruzi Sebiji, koja je direktor sarajevske bolnice.

- Kasno je sada. Ne može meni Bakir montirati 20 godina robije, a ja da mu štitim ženu. Poslije godinu i po, koliko mi pakuje Keljmendija, ide kontraofanziva. Ćelu su ubili Bakir i Osmica. Nije Keljmendi nego Bakir i Osmica - kazao Radončić.

On je rekao da je Sarićeva nevažan svjedok i da se više neće braniti na krivičnom, nego na političkom terenu.

- Oni tri mjeseca zloupotrebljavaju koaliciju, pakuju mi, misle da sam glupan, da ne znam šta rade, a ne znaju da će im se sada sve vratiti - zaprijetio je Radončić.

Izetbegović je prema dokazima tužilaštva poslao Radončiću poruku kada je saznao da je protiv njega otvorena istraga: "Sad mi je Osmica javio za Dautbašića, ovi iz tužilaštva se baš trude da nam rasture koaliciju". Na to mu je Radončić odgovorio: "Kako je govorio rahmetli Alija, velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo. Koalicija opstaje, bez obzira da i mene uhapse". Odgovor je imao i Izetbegović piše: "A ja ti se velikim Bogom kunem da s ovim nemam veze."

Mihajlović je predočio i opširnu prepisku između Hadžijahića i Dautbašića.

- Dautbašić je u tim razgovorima prilično jasno davao do znanja Hadžijahiću da će njegovoj supruzi srediti kod Radončića diplomatsko mjesto u Sloveniji ili nekoj drugoj evropskoj zemlji, a Hadžijahić je rekao Dautbašiću da će razgovarati s tužiocem da se obustavi istraga protiv Radončića - istakao je Mihajlović.

Tim tužilaca ustvrdio je i da presretnuti razgovori potvrđuju da su Radončić, Dautbašić i Šahmanova vršili pritisak na Sarićevu zbog njenog budućeg svjedočenja.

Radončić je u obraćanju sudijama kazao da se protiv njega vodi čisti politički proces i da su u sukobu sekularistička i neka druga opcija. Radončićevi advokati Dragan Barbarić i Vasvija Vidović najavili su žalbu na odluku o pritvoru i ocijenili da je proces od samog početka vođen nezakonito.

- Sve je izneseno po principu "Sova zove kondora". Svi razgovori su rekla-kazala i u njima nema ništa kompromitujuće. Zar mislite da je Radončić, koji je bio ministar bezbjednosti BiH, toliko blesav da nije mogao pretpostaviti da mu prisluškuju razgovore - kaže Barbarić.

Vidovićeva je kazala da je simptomatično što je Izetbegović od Radončića tražio da 22. januara otputuje u Tursku.

- Za taj dan planirano je Radončićevo hapšenje. Sreća pa nije zbog magle mogao da poleti, jer bi tvrdili da je pokušao da pobjegne - rekla je Vidovićeva.

Mehmedagić je rekao "Glasu Srpske" da nema komentar na navode iznesene u sudnici, a sa Izetbegovićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Đonlagić: Sve moguće u koaliciji sa SDA

Potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić rekao je poslije jučerašnje vanredne sjednice stranačkog predsjedništva da u BiH djeluje pravosudna mafija koja pokušava destabilizovati bošnjački politički faktor. On je kazao da su navodi medija o imenima osoba koje rade na destabilizaciji tačni, aludirajući na visoke funkcionere SDA Aljošu Čamparu i Asima Sarajlića. Na pitanje da li ostaju u koaliciji sa SDA odgovorio je da je sve moguće.

- Sve je otvoreno. Donijećemo odluku ovih dana. Ovo je atak na SBB, koji dao doprinos stabilizaciji - kazao je Đonlagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana