Radončić: Delalić govorio da je ubijao za Izetbegovića

Agencije
Radončić: Delalić govorio da je ubijao za Izetbegovića

Priština - Za ubistvo Ramiza Delalića Ćele apsolutno je odgovorna bošnjačka državna mafija, a likvidiran je da ne bi otkrio desetak političkih ubistava, rekao je u petak predsjednik SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudin Radončić u nastavku svjedočenja na suđenju narko-bosu Naseru Keljmendiju u sudu u Prištini.

Keljmendi je optužen za ubistvo sarajevskog kriminalca Delalića, organizovani kriminal i trgovinu narkoticima. Govoreći o odnosima sa Delalićem, Radončić je rekao da su 1993. bili uhapšeni zajedno i da su imali dobar odnos, ali da ga od tada više nije viđao niti je imao kontakata s njim.

- Delalić je bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu. Bio je duboko involviran i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsjednika Aliju Izetbegovića. Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba - kazao je Radončić i kopije tog intervjua, objavljenog nakon ubistva Delalića, predao sudiji.

Radončić je govorio o i nekadašnjem novinaru "Avaza", čiji je on bio vlasnik, Šejli Jugo-Turković, koja je takođe svjedočila protiv Keljmendija, opisujući je kao običnog prevodioca i slabog novinara. Ispričao je da je "Avaz" pomagao u kupovini stanova radnicima i da je kredit dobila i Jugo-Turković za mali stan.

- Nakon pljačke na sarajevskom aerodromu odmah je platila 50 odsto kredita - istakao je Radončić.

Jugo-Turković je supruga vođe kriminalne grupe Zijada Turkovića, koji je lani osuđen na 40 godina zatvora, između ostalog, i za pljačku na aerodromu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana