Радојичић отворио Завичајно прело у Љубачеву код Бањалуке

Срна
Радојичић отворио Завичајно прело у Љубачеву код Бањалуке

Бањалука - Народни посланик Игор Радојичић отворио је вечерас у Љубачеву код Бањалуке етно-манифестацију "Завичајно прело" у оквиру које је изведен перформанс једног од најстаријих обичаја "прела" на начин како то мјештани овог краја раде.

Радојичић рекао је да је ова манифестација још један садржај који Бањалука може понудити, поред туристичких и угоститељских, али и природних љепота.


"На овом простору постоји неколико садржаја који се могу упаковати у туристичку понуду, као што су манастири, слапови, рафтинг на Врбасу, па и етно-село Љубачке долине", истакао је Радојичић.

Предсједник Завичајног удружења "Осмача" Раденко Вујасин рекао је да је циљ манифестације да сачува традицију и обичаје.

"Многи су отишли из овог краја по цијелом свијету. Желимо да млади потомци виде како су живјели преци", нагласио је Вујасин.

Портпарол Туристичке организације Бањалука Бранка Бранковић рекла је да се ова манифестација организује први пут, те да би требало да прерасте у љубачки сабор који би окупио људе у расејању.

"Ово сматрамо новим туристичким производом", нагласила је Бранковићева.

Домаћин етно-села "Љубачке долине" Недељко Бранковић рекао је да се ово село у програму бави и материјалном и нематеријалном културом, а циљ је очување традиције.

"Етно-село је врло посјећено. Имамо више од пет хиљада експоната, више од 30 објеката и друго", навео је Бранковић.

Осим "прела", у оквиру културно-забавног програма учествовала су и културно-умјетничка друштва из Словеније, Србије, Румуније, Бугарске и изворна пјевачка друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана