Radojičić: Zakon o prebivalištu na narednoj sjednici parlamenta

SRNA
Radojičić: Zakon o prebivalištu na narednoj sjednici parlamenta

Banjaluka - Prijedlog zakona o prebivalištvu i boravištu u Republici Srpskoj biće uvršten u dnevni red naredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, najavio je danas predsjednik parlamenta Srpske Igor Radojičić.

Vlada Republike Srpske, kao predlagač, uputila je ovaj zakon po hitnom postupku u skupštinsku proceduru.

Osvrćući se na dešavanja u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje bi trebalo da budu razmatrane u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Radojičić je napomenuo da je ovaj zakon " potpuno ispao iz kolosijeka".

"Potpuno je ispao iz kolosijeka. Procedura je nejasna", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, sada je zakon van procedure u Domu naroda i niko ne zna kad i kako se može vratiti, te je zbog toga predložen entitetski zakon koji na isti način reguliše ovo pitanje.

Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji ovaj zakon na narednoj sjednici, Radojičić je rekao da ovaj zakonski akt onda ide u Vijeće naroda, koje ima pravo da pokrene pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Neki od klubova koji pokrene pitanje nacionalnog vitalnog interesa mora objašnjavati zašto je pokrenut baš taj jednonacionalni vitalni interes, a ne neka procedura koja se odnosi na Ustav ili zakonitost. Ako bi zakon prošao Vijeće naroda, nakon što ga proglasi predsjednik Srpske, stupiće na snagu", pojasnio je Radojičić.

Radojičić je istakao da se tek nakon toga pokreće postupak ustavnosti, jer se taj postupak ne može pokrenuti prije nego što zakon stupi na snagu.

"Nakon što bi zakon bio objavljen u žSlužbenom glasnikuž i stupio na snagu, moguće je da neko od ovlaštenih predlagača pokrene pitanje ustavnosti pred Ustavnim sudom. Zakon se primjenjuje sve dok ne bude donesena eventualno drugačija odluka Ustavnog suda", kaže Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana