Радојичић: За подстицаје у овој години планирано 1,1 милион КМ

Срна
Радојичић: За подстицаје у овој години планирано 1,1 милион КМ

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да је у овој години за подстицаје у пољопривредној производњи из буџета града планирано 1,1 милиона КМ, те нагласио да ће новац бити додијељен путем Центра за развој пољопривреде и села.

Он је додао да је сваке године велико интересовање за те субвенције, а да Центар својим правилницима уређује приоритете за додјелу.

"Прошле године смо имали и више средстава, јер смо накнадно из суфицита обезбиједили додатних 200.000 КМ. Ако и ове године будемо имали повољну финансијску ситуацију, моћи ћемо још средстава лоцирати за подстицаје пољопривредној производњи", истакао је Радојичић.

Он је навео да се Центар више не бави комуналном инфраструктуром на сеоском подручју и фокусиран је искључиво на подстицаје пољопривреди и руралном развоју и дијелом на пољопривредну производњу на Развојно-едукативном центру на Мањачи.

Према његовим ријечима, око пола милиона КМ усмјерено је за производњу на Мањачи, по различитим основама, гдје постоји потенцијал даљег развоја, саопштено је из Градске управе.

Он је навео да је Центар за ову годину припремио низ добрих пројеката за које су потребни различити партнери, од начина уклањања животињског отпада, па до развоја туризма на сеоском и подручју Мањаче.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић рекао је да се Центар налази у новим просторијама - у Улици војводе Момчила бр. 10 и 12, захваљујући подршци Града и активностима Центра.

"Ово је данас један уређен простор, у којем наше службе функционише за добробит 1.515 пољопривредних газдинстава регистрованих у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/, од којих њих око 1.200 и данас користе подстицаје Центра", навео је он.

Он је додао да је циљ Центра израда ресурсне карте која ће бити скуп показатеља у којем правцу треба да дјелују, са нагласком на приоритете.

Током анализа које је радио Центар, према његовим ријечима, дошло се до сазнања да граду недостаје продајни простор за мале пољопривредне произвођаче.

"У сарадњи са градским службама одредили смо локацију у Лазареву, на мјесту никада активиране тржнице, коју ћемо уредити и на њој ће искључиво наши пољопривредни произвођачи продавати своје производе", навео је Илић.

Он је најавио да ће у Бањалуци ускоро бити отворена и Херцеговачка кућа, ради промоције херцеговачких производа и подршке туристичким садржајима, а планирано је и успостављање бренда "Крајишка кућа".

"Све ово биће значајна подршка пољопривредницима, који ће имати гдје да уновче оно што су произвели, а истовремено ће омогућити свим суграђанима да купе провјерене домаће производе", каже Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана