Radojičić: Sarajevski politički krug se nada međunarodnoj intervenciji

Srna
Radojičić: Sarajevski politički krug se nada međunarodnoj intervenciji

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da najavu SDA da će pokrenuti inicijativu za preispitivanje naziva Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH vidi kao nadanje sarajevskog političkog kruga u međunarodnu intervenciju.

Radojičić je istakao da međunarodna intervencija može biti u tri oblika.

“Jedan oblik je putem međunarodnih sudija u Ustavnom sudu koji bi, kao i u nekim drugim odlukama, izašli van okvira mandata i radili nešto što ne bi trebalo”, rekao je Srni Radojičić.

Prema njegovim riječima, drugi oblik bi bio sličan onome što se dešavalo u slučaju “Sejdić i Finci”, a to je obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava koji je već obarao određene odredbe Ustava BiH kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH.

“Pretpostavljam da je to krajnja instanca prema kojoj želi da ide sarajevski politički krug, nadajući se da će međunarodna politika, posredstvom Evropskog suda za ljudska prava, uticati na ovaj slučaj”, naglasio je Radojičić, koji je i funkcioner SNSD-a.

On je dodao da je to u vezi sa trećim oblikom, koji podrazumijeva povećan pritisak za ulazak BiH u NATO.

“Povećan otpor Srbije i Republike Srpske tom pokušaju će izazivati druge vrste političkih problema, uključujući i napad na naziv Republika Srpska i razne druge političke komplikacije koje su moguće. Svi oblici se svode na međunarodnu politiku i međunarodni uticaj u BiH. Mislim da će u tom slučaju nad pravnim odlukama potpuno dominirati međunarodni politički interesi”, ocijenio je Radojičić.

On je podsjetio da ovo nije nova tema, te da je više puta aktuelizovana, ali da do sada nije bio podnesen zahtjev u formalnom smislu.

“Ne vidim prijetnju u prvoj stepenici, odnosno u formalnopravnom aspektu, iako sa Ustavnim sudom BiH nikada ne znate jer se tamo nalazi troje stranih sudija. Sa formalnopravnog aspekta Ustavni sud može da ocjenjuje usklađenost sa Ustavom BiH, a ne da ocjenjuje Ustav. Republika Srpska je u Ustavu BiH, ustavna kategorija i kategorija u Dejtonskom sporazumu. Sa tog aspekta takva vrsta zahtjeva prema Ustavnom sudu bi bila nedopuštena ili bi je trebalo odbaciti”, samtra Radojičić.

SDA je juče saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana