Радојичић: Отклонити проблеме са бирачким списковима

Срна
Радојичић: Отклонити проблеме са бирачким списковима

Стричићи - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић сматра да је потребно електронски повезати регистре рођених, умрлих и бирачке спискове у БиХ да би били отклоњени бројни проблеми.

Он је констатовао је да има много проблема са бирачким списковима у БиХ, те да вјероватно на њима има и умрлих.

Радојичић је нагласио да је необично да Бањалука, према прелиминарним резултатима пописа становништва, има 200.000 становника, а 185.000 регистрованих бирача.

"Ту постоји нека жквакаж, а то је да су, вјероватно, и мртви на бирачким списковима", појаснио је Радојичић Радојичић новинарима у Стричићима, код Бањалуке.

Он је навео да се појављује проблем и у вези са људима који гласају у иностранству, јер у БиХ пристигне десетине хиљада гласова у врећама бирача регистрованих на колективним адресама.

За гласање изван БиХ пријављено је 37 умрлих лица, од којих је за чак 35 Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ утврдила да су преминули још 2011. године.

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић каже да ће бити занимљиво пратити шта ће тужилаштва открити о томе ко је пријавио за гласање изван БиХ 37 умрлих лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана