Radojičić: Nekima bi odgovaralo izazivanje krize u Srpskoj

Glas Srpske
Radojičić: Nekima bi odgovaralo izazivanje krize u Srpskoj

Banjaluka - Član Predsjedništva SNSD-a Igor Radojičić rekao je da postoji opasnost da se borba dva politička bloka u Republici Srpskoj iz parlamenta "prelije među narod i prenese na ulicu".

"Nije u pitanju samo borba ta dva bloka, već što se jedna vrsta omraze, da ne kažem baš mržnje, prenese po dubini na običan narod i zaprijeti da se u nekom trenutku, nekontrolisano ili ne, prelije na ulicu", izjavio je Radojičić.


On je za "Nedeljnik" izjavio da "političkom Sarajevu" i određenim krugovima međunarodne zajednice odgovara da u Republici Srpskoj dođe do polarizacije, izazivanja krize, pa "čak i eventualnih sukoba".

Odgovarajući na pitanje kolika je realna opasnost od ozbiljnih sukoba, Radojičić je ocijenio da to u ovom trenutku najviše zavisi od opozicionog bloka i da je sada na njima da vide kakve će poteze dalje povući, odnosno da li će ići u dalju eskalaciju ili smirivanje stanja i vraćanja u parlamenatarne tokove.

Radojičić je istakao da unutar međunarodnih faktora na sceni BiH postoji sukob i da se njihovi interesi prelamaju preko "lokalnih igrača".

"Tako se dimenzija međunarodne polarizacije na liniji Istok-Zapad prelila u BiH kao idealno igralište i dodatno pojačala unutrašnje tenzije" naveo je Radojičić.

Komentarišući političke polemike u vezi sa pozicijom BiH i NATO saveza, Radojičić je istakao da su sve političke partije u BiH do 2006. godine "da li pod pritiskom ili ne glasale za reformu odbrane u kojoj stoji opredijeljenost za pristupanje NATO-u."

"Ko god sada o tome govori ovako ili onako, ne govori kompletnu istinu. To što su u međuvremenu svi promijenili politički stav, pa su sada svi protiv, ne znači da do 2006. godine nisu svi bili žzaž", rekao je Radojičić, koji je i gradonačelnik Banjaluke.

On je naveo da "nije ništa novo da nas Zapad posmatra kao male Ruse na Balkanu", ali i ukazao da se mora znati da je NATO praktično na granicama Rusije, ali i na 30 kilometara od Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana