Радојичић: Некима би одговарало изазивање кризе у Српској

Радојичић: Некима би одговарало изазивање кризе у Српској 28.09.2017 22:22 | Глас Српске

Бањалука - Члан Предсједништва СНСД-а Игор Радојичић рекао је да постоји опасност да се борба два политичка блока у Републици Српској из парламента "прелије међу народ и пренесе на улицу".

"Није у питању само борба та два блока, већ што се једна врста омразе, да не кажем баш мржње, пренесе по дубини на обичан народ и запријети да се у неком тренутку, неконтролисано или не, прелије на улицу", изјавио је Радојичић.


Он је за "Недељник" изјавио да "политичком Сарајеву" и одређеним круговима међународне заједнице одговара да у Републици Српској дође до поларизације, изазивања кризе, па "чак и евентуалних сукоба".

Одговарајући на питање колика је реална опасност од озбиљних сукоба, Радојичић је оцијенио да то у овом тренутку највише зависи од опозиционог блока и да је сада на њима да виде какве ће потезе даље повући, односно да ли ће ићи у даљу ескалацију или смиривање стања и враћања у парламенатарне токове.

Радојичић је истакао да унутар међународних фактора на сцени БиХ постоји сукоб и да се њихови интереси преламају преко "локалних играча".

"Тако се димензија међународне поларизације на линији Исток-Запад прелила у БиХ као идеално игралиште и додатно појачала унутрашње тензије" навео је Радојичић.

Коментаришући политичке полемике у вези са позицијом БиХ и НАТО савеза, Радојичић је истакао да су све политичке партије у БиХ до 2006. године "да ли под притиском или не гласале за реформу одбране у којој стоји опредијељеност за приступање НАТО-у."

"Ко год сада о томе говори овако или онако, не говори комплетну истину. То што су у међувремену сви промијенили политички став, па су сада сви против, не значи да до 2006. године нису сви били жзаж", рекао је Радојичић, који је и градоначелник Бањалуке.

Он је навео да "није ништа ново да нас Запад посматра као мале Русе на Балкану", али и указао да се мора знати да је НАТО практично на границама Русије, али и на 30 километара од Бањалуке.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица