Радојичић: Након избора Владу РС чекају реорганизација и реформе

nezavisne.com
Радојичић: Након избора Владу РС чекају реорганизација и реформе

Бањалука - Прва мјера након избора требала би бити реорганизација саме владе, рекао је Игор Радојичић, предсједник Народне скупштине РС гостујући данас на НЕС радију у Бањалуци.

Прецизирао је да се у првим мјесецима рада треба реорганизовати постојећи, дијелом наметнути, систем од 16 министарстава тако да се више пажње стави на поједина министарства која се баве привредом и економијом како би пажња ставила на стварање бољег пословног амбијента.

У другој фази, додао је Радојичић, потребно је извршити рационализацију и смањити јавну потрошњу у областима здравства, просвјете и администрације, али не кроз смањење плата, прецизирајући да смањење плата и пензија нису у плану, јер би то само довело до рецесије.

Одговарајући на питање о именима кандидата за будућег предсједника Владе РС, рекао је да СНСД може понудити премијера, али да у коалицији СНСД-ДНС-СП још није било говора о именима и расподјели ресора.

"Имамо коалициони споразум око појединачних кандидата за предсједника РС и за члана Предсједништва БиХ и имамо договор да након избора, у зависности од резултата избора, наставимо да радимо даље. Апсолутно се нисмо фокусирали на то шта ће коме припасти, док се опозиционе партије свађају око фотеља", навео је Радојичић, изразивши увјерење да ће коалиција СНСД-СДС-СП остварити историјски резултат - трећу побједу за редом.

Рекао је да је предуслов за реформе које се морају провести након избора чврста и стабилна скупштинска већина.

"Не вјерујем да озбиљне реформе може да води коалиција коју чини десет политичких партија. Ако владу води много малих субјеката, од крупних одлука нема ништа и све се своди на дневно исцрпљивање са сваким појединачно", рекао је Радојичић.

Изразио је забринутост чињеницом да изборна кампања иде до елемената мржње, а да је ове године по први пут од оснивања у НС РС умало дошло до физичког обрачуна посланика.

"Сијање великог раздора и мржњи између домаћих политичких фактора не може ником да донесе добро. У тој ситуацији врло значајну улогу имају они трећи. Многи фактори би вољели да резултат избора буде такав да нико нема већину и да одлука буде на коалицији 'Домовина' која је легитимни политички фактор", упозорио је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана