Igor Radojičić: SNSD želi široku koaliciju za vlast

Svjetlana Šurlan
Igor Radojičić: SNSD želi široku koaliciju za vlast

Banjaluka - SNSD želi da ima širu koaliciju u Narodnoj skupštini RS, a zainteresovani smo za razgovore sa vanstranačkim ličnostima i kvalitetnim ljudima iz opozicionih redova i za recipročno zastupanje u vladama RS i FBiH i formiranje Savjeta ministara BiH, izjavio je juče potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.

Kada je riječ o Narodnoj skupštini RS, Radojičić je kazao da koalicija SNSD-DNS-SP, prema trenutnoj računici, ima 44 poslanika.

- Ova većina ima kapacitet da formira Vladu i svakodnevni kontakti između partija postoje. Formalni razgovori nisu otvoreni dok se ne objave zvanični rezultati, ali mi smo spremni da što prije razgovaramo i da se izabere Vlada - kazao je Radojičić i dodao da su u razgovorima sa DNS-om i SP-om, kada su u pitanju pojedinačne funkcije, sve opcije na stolu.

Dodao je da su imena koja se pojavljuju kao mogući kandidati SNSD-a za budućeg premijera RS spekulacije. Radojičić je kazao da SNSD želi da ima i širu koaliciju u Skupštini i da će uložiti sav napor da ona bude formirana.

- Sa aktuelnim rukovodstvom SDS-a ne postoji mogućnost pregovora. Razgovaraćemo sa sposobnim, kvalitetnim i pametnim ljudima iz opozicije i za njih ima prostora, kako za pojedince tako i za dijelove opozicije - rekao je Radojičić i dodao da Narodna skupština, Vijeće naroda i Vlada RS mogu i treba da budu konstituisani prije Nove godine.

Govoreći o izborima za Parlament BiH, Radojičić je kazao da su stvari jasne i da je izvjesno da SNSD ima šest poslanika, a DNS jednog.

- Stranke pobjednice, odnosno SNSD sa partnerima, SDA i HDZ BiH imaju kapacitet da formiraju Savjet ministara i pozivamo ove stranke da pristupimo razgovorima o tome da se ne gubi previše vremena - rekao je Radojičić i dodao da SNSD poštuje princip rotacije, po kojem predsjedavajući Savjeta ministara treba biti Bošnjak i da je logično da ga predloži SDA.

Istakao je da je u Parlamentu FBiH nešto komplikovanija situacija, jer SDA i HDZ BiH sa jednim poslanikom kojeg očekuje SNSD-a nemaju većinu.

- Zainteresovani smo za učešće u Vladi FBiH. Djeluje nam logično da se u ovom stranačkom trouglu ili ako još neko bude u paketu razgovara o simetričnom formiranju vlasti u oba entiteta i Savjetu ministara - kazao je Radojičić i naveo da bi to napravilo koherentnu strukturu, koja bi lakše komunicirala, a da bi sve ostalo bile avanture s izazivanjem političkih kriza.

On je kazao da je izborna volja građana jasno pokazala ko je pobjednik.

- Ako neko iz Sarajeva hoće da pravi manjinsku vladu i da traži opoziciju iz RS za to, onda će imati istu situaciju koju je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija imao u prethodnom periodu, kada je driblao sve, a predriblao na kraju sam sebe - naglasio je Radojičić i dodao da je SDP sa malim strankama pokušao praviti većine i napravio haos i da to ne bi trebalo nikog da podstakne da razmišlja o sličnom potezu i da pravi imaginarnu većinu i izbjegava one koji su dobili većinsku podršku naroda.

Dodao je da organi vlasti na svim nivoima treba što prije da budu formirani, jer je pred njima mnogo obaveza.

- Niko ne bi trebalo da ima luksuz da predugo vodi dvorske igre u vezi sa formiranjem vlasti - kazao je Radojičić.

Govoreći o pojedinačnim funkcijama, Radojičić je istakao da je Milorad Dodik pobijedio u trci za predsjednika RS, te da ne postoji mogućnost da se to promijeni, "osim ako se neko ne bi pozabavio grubim inžinjeringom sa glasovima sa neobrađenih redovnih biračkih mjesta".

- Nažalost, dijaspora koju većinom čine Bošnjaci, uglavnom je glasala za Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH iz RS, a ne za Željku Cvijanović. To nedvosmisleno pokazuje za koga je bila organizovana podrška od strane stranaka iz Sarajeva - rekao je Radojičić.

Sporo brojanje

Igor Radojičić je rekao da je SNSD zabrinut zbog dugog procesa brojanja glasova u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

- Tačno je da CIK poštuje zakon, ali je neshvatljivo da deset dana nakon zatvaranja redovnih biračkih mjesta još nedostaje deset odsto rezultata sa tih mjesta. Potrebno je što prije objaviti kompletne rezultate ili objasniti šta je problem s onima koji nisu objavljeni - rekao je Radojičić i dodao da se u svakom izbornom ciklusu pokazuje da Izborni zakon BiH treba biti promijenjen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana