Игор Радојичић: СНСД жели широку коалицију за власт

Свјетлана Шурлан
Игор Радојичић: СНСД жели широку коалицију за власт

Бањалука - СНСД жели да има ширу коалицију у Народној скупштини РС, а заинтересовани смо за разговоре са ванстраначким личностима и квалитетним људима из опозиционих редова и за реципрочно заступање у владама РС и ФБиХ и формирање Савјета министара БиХ, изјавио је јуче потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић.

Када је ријеч о Народној скупштини РС, Радојичић је казао да коалиција СНСД-ДНС-СП, према тренутној рачуници, има 44 посланика.

- Ова већина има капацитет да формира Владу и свакодневни контакти између партија постоје. Формални разговори нису отворени док се не објаве званични резултати, али ми смо спремни да што прије разговарамо и да се изабере Влада - казао је Радојичић и додао да су у разговорима са ДНС-ом и СП-ом, када су у питању појединачне функције, све опције на столу.

Додао је да су имена која се појављују као могући кандидати СНСД-а за будућег премијера РС спекулације. Радојичић је казао да СНСД жели да има и ширу коалицију у Скупштини и да ће уложити сав напор да она буде формирана.

- Са актуелним руководством СДС-а не постоји могућност преговора. Разговараћемо са способним, квалитетним и паметним људима из опозиције и за њих има простора, како за појединце тако и за дијелове опозиције - рекао је Радојичић и додао да Народна скупштина, Вијеће народа и Влада РС могу и треба да буду конституисани прије Нове године.

Говорећи о изборима за Парламент БиХ, Радојичић је казао да су ствари јасне и да је извјесно да СНСД има шест посланика, а ДНС једног.

- Странке побједнице, односно СНСД са партнерима, СДА и ХДЗ БиХ имају капацитет да формирају Савјет министара и позивамо ове странке да приступимо разговорима о томе да се не губи превише времена - рекао је Радојичић и додао да СНСД поштује принцип ротације, по којем предсједавајући Савјета министара треба бити Бошњак и да је логично да га предложи СДА.

Истакао је да је у Парламенту ФБиХ нешто компликованија ситуација, јер СДА и ХДЗ БиХ са једним послаником којег очекује СНСД-а немају већину.

- Заинтересовани смо за учешће у Влади ФБиХ. Дјелује нам логично да се у овом страначком троуглу или ако још неко буде у пакету разговара о симетричном формирању власти у оба ентитета и Савјету министара - казао је Радојичић и навео да би то направило кохерентну структуру, која би лакше комуницирала, а да би све остало биле авантуре с изазивањем политичких криза.

Он је казао да је изборна воља грађана јасно показала ко је побједник.

- Ако неко из Сарајева хоће да прави мањинску владу и да тражи опозицију из РС за то, онда ће имати исту ситуацију коју је лидер СДП-а Златко Лагумџија имао у претходном периоду, када је дриблао све, а предриблао на крају сам себе - нагласио је Радојичић и додао да је СДП са малим странкама покушао правити већине и направио хаос и да то не би требало никог да подстакне да размишља о сличном потезу и да прави имагинарну већину и избјегава оне који су добили већинску подршку народа.

Додао је да органи власти на свим нивоима треба што прије да буду формирани, јер је пред њима много обавеза.

- Нико не би требало да има луксуз да предуго води дворске игре у вези са формирањем власти - казао је Радојичић.

Говорећи о појединачним функцијама, Радојичић је истакао да је Милорад Додик побиједио у трци за предсједника РС, те да не постоји могућност да се то промијени, "осим ако се неко не би позабавио грубим инжињерингом са гласовима са необрађених редовних бирачких мјеста".

- Нажалост, дијаспора коју већином чине Бошњаци, углавном је гласала за Младена Иванића за члана Предсједништва БиХ из РС, а не за Жељку Цвијановић. То недвосмислено показује за кога је била организована подршка од стране странака из Сарајева - рекао је Радојичић.

Споро бројање

Игор Радојичић је рекао да је СНСД забринут због дугог процеса бројања гласова у Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ.

- Тачно је да ЦИК поштује закон, али је несхватљиво да десет дана након затварања редовних бирачких мјеста још недостаје десет одсто резултата са тих мјеста. Потребно је што прије објавити комплетне резултате или објаснити шта је проблем с онима који нису објављени - рекао је Радојичић и додао да се у сваком изборном циклусу показује да Изборни закон БиХ треба бити промијењен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана