Раднике запошљавали без конкурса

Маријана Миљић
Раднике запошљавали без конкурса

Бањалука - Одгађање плаћања пореза и доприноса фирмама без икаквог покрића, додјела грантова мимо правила, те запошљавање без конкурса, само су неке од примједби ревизора на рад министарстава и других институција Републике Српске у 2017. години.

Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала је мишљење са резервом за консолидовани извјештај за кориснике буџета за  2017. години. 

Ревизори су навели да грантови нису додјељивани у складу са методологијом у Секретаријату за вјере, те министарствима рада и борачко инвалидске заштите и породице омладине и спорта као Генералном секретаријату.

- Министарство трговине и туризма је друштву “Андрићград” из Вишеграда додијелило грант од милиона КМ за радове на објектима партерног уређења. Проведени начин додјеле новца није у складу са Уредбом о условима и критеријумима за додјелу намјенских средстава за развој туризма - навела је Главна служба за ревизију јавног сектора.

У свом налазу ревизори су изнијели и низ примједби на одгађање измирења пореза и доприноса предузећима. 

- Рјешења о одгађању плаћања дуга на основу закључака Владе РС и рјешења директора Пореске управе у 2017. години доношена су без обезбјеђења дуга. Пореским дужницима омогућено је право на одгађање плаћања више пута, иако нису измиривали доспјеле обавезе утврђене претходним рјешењима. Такође, у случајевима неизмиривања обавеза није укидано рјешења о одгађању  - наведено је у ревизорском извјештају.

Такође, у истом документу је наведено и да за поједине  пројекте финансиране из програма јавних инвестиција није правдан утрошени новац.

Ревизори су изнијели примједбе и на запошљавање у великом броју републичких институцијама.

- У Пореској управи, те републичким управама за геодетске и имовинско правне послове, игре на срећу и цивилне заштите, као и Републичком хидрометеоролошком заводу и Архиву у 2017. године примани су службеници на период дужи од шест мјесеци без јавног оглашавања - навели су ревизори. 

У истом документу наведено је и да исказани суфицит за 2017. годину од 151,99 милиона марака треба умањити за најмање 16,54 милиона. Укупан негативан финансијски резултат ранијих година од 1,176 милијарди треба кориговати навише за 417.431 КМ.

Главни ревизор Главне службе за ревизију јавног сектора РС Душко Шњегота лани је смијењен са те функције као и његов замјеник. Окидач за то био је консолидовани финансијски извјештај за кориснике буџета РС за 2016. годину, у којем је наведено да је непокривени дефицит буџета РС износио најмање 175,6 милиона КМ, а да су буџетски корисници створили за најмање 118 милиона КМ веће обавезе од расположивих средстава. То су надлежне институције у Српској оспориле.

Влада

Влада РС је на сједници одржаној у јуну ове године утврдила консолидовани извјештај о извршењу буџета за прошлу годину, према којем су укупни консолидовани приходи 2.776 милијарди, а расходи 2.618 милијарди марака, те да је буџетски суфицит 150,20 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана