Радничка права опет распламсала сукобе

Свјетлана Шурлан
Радничка права опет распламсала сукобе

Бањалука - Закон о раду РС, који је на снази од јануара прошле године, додатно је умањио права радника, смањио њихова примања, није отворио простор за нова радна мјеста, али јесте за већи профит послодаваца и уништио до тада солидно развијен социјални дијалог.

До тих закључака, са којима нису сагласни представници Владе и Уније Удружења послодаваца РС, дошао је Савез синдиката РС чија је Служба за бесплатну правну помоћ обавила анализу примјене Закона о раду. Анализа ће бити адут челника Савеза синдиката у предстојећим расправама о Закону о раду, односно добрим и лошима странама које је он донио. Закон о раду је на корак од првих измјена непуне двије године након његовог усвајања.

Општа оцјена синдиката је да су законом умањена индивидуална права радника.

- Генерална оцјена одредби о плати, накнади плате и другим примањима радника јесте да је њихов основни циљ био да радна снага појефтини, односно да послодавци буду стимулисани на запошљавање кроз смањивање трошкова радника на терет самих радника, а не на терет државе. Ефекти ових одредби на раднике наступили су одмах послије ступања на снагу Закона о раду, будући да су плате по неком од основа практично смањене огромној већини запослених - наведено је у синдикалној анализи.

Они сматрају да је неопходно смањити број основа за отказивање уговора о раду јер их сада има више од 22 чиме је потпуно либерализована могућност отпуштања радника. Закон је, тврде, одобрио и наставак праксе краткорочних ангажмана коју је заправо требало да прекине.

- Дата је већа могућност послодавцима да краткорочним уговорима о раду доведу до још веће несигурности радника и њиховог радног статуса. Најбоље законско рјешење би било да се тачно наведе, као и у ранијем закону о раду, у којим се случајевима може закључити уговор о раду на одређено вријеме - став је синдиката.

Једна од основних замјерки је да још није потписан општи колективни уговор због чега је, како кажу, актуелни закон једноставно непримјењив, уз оцјену да и сам поступак његовог усвајања није био транспарентан и да није било мјеста за мишљење струке.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да Закон о раду није донио ништа о чему је причала власт када је кренула у његову израду.

- Закон је у потпуности угушио колективно преговарање у реалном сектору. Немамо колективних уговора у реалном сектору, осим неколико изузетака, а имамо смањење радничких примања - казала је Мишићева.

Представници Владе и послодаваца не дијеле мишљење синдиката. Тврде да закон није идеалан, али да је чињеница да га сада највише критикују они који нису хтјели да учествују у његовој изради и који нису пристајали на дијалог и компромис.

- Они немају право да коментаришу закон. Он је добар. Направио је помак у односу на раније рјешење, али сада појединци, да би оправдали то што нису учествовали у његовој изради, говоре да им тај закон ништа не ваља. Јавне расправе показаће да ли и шта треба поправљати у закону - казао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

И послодавци су ближе ставовима Владе, него ставовима из анализе синдиката.

- Плате су порасле у реалном сектору. У привреди је повећан и број запослених - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Нагласио је да ће судови показати да ли је дошло да урушавања права радника или је пак ријеч о нерадницима.

- Видјећемо да ли се жале радници или нерадници. То је упитно. Исход тих жалби је валидан. Имамо потпуно друге информације које показују да закон радницима није нанио никакву штету. Напротив, заштитио је њихова права. Нерадници имају проблема и нормално је да их имају - навео је Шкребић.

Прва јавна расправа о Закону о раду РС биће одржана данас у Добоју, а друга сутра у Бијељини. Послије Зворника, Приједора, Источног Сарајева, Фоче и Требиња 13. октобра ће услиједити финална јавна расправа у Бањалуци. Средином октобра требало би бити размотрено и повећање минималца у РС са 395 на 405 КМ.

Колективни уговор

Влада РС је средином прошле године одредила основне одредбе општег колективног уговора које ће бити на снази све док социјални партнери не постигну сагласност.

Скоро сваки састанак у вези са израдом овог документа у 2016. години окончан је бурном расправом синдикалаца и послодаваца, а у овој години се састанци о тој теми могу пребројати на прсте једне руке.

Кључни показатељи анализе синдиката

* закон није донесен у интересу радника

* законом смањена права и примања запослених

* нису отворена најављена радна мјеста

* одредбе закона иду наруку послодаваца

* закон непримјењив без општег колективног уговора

* угушено колективно преговарање у реалном сектору

* потребно смањити број основа за давање отказа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана