Радници Жељезаре Зеница се нагуравали с полицијом, има повријеђених

klix.ba
Радници Жељезаре Зеница се нагуравали с полицијом, има повријеђених

Зеница - У Зеници је данас дошло до сукоба између штрајкача Жељезаре Зеница и припадника Министарства унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона, а због покушаја обесправљених радника да блокирају магистралну цесту М17.

До нагуравања је дошло на Блатушкој петљи, а након што су штрајкачи одлучили замрзнути штрајк глађу и изаћи на цесту. Како јавља репортер портала klix.ba, неколико особа је повријеђено.


Како јавља репортер, саобраћај је на овом дијелу магистрале у потпуности обустављен.

Радници зеничке жељезаре данас су након четверодневног штрајка глађу одржали конференцију за новинаре на којој су замрзнули штрајк глађу и најавили излаз и блокаду магистралног пута.

Подсјећамо, радници желе 13 плата, увезивање стажа и отпремнине како би људи отишли на биро.

Предсједник Синдиката Жељезаре Зеница Авдија Халиловић је позвао грађане Зенице да им се придруже на блокади пута.

"Позивам грађане Зенице да нам помогну. Полиција нас је претукла и позивам грађане да нам се придруже на блокади пута и Новалића да дође у Зеницу и разговара с нама. Полиција је примијенила силу, имамо повријеђених шест колегица и колегу, не знам ко је наредио употребу силе", изјавио је Халиловић.

Он је додао како се радници немају гдје вратити.

"Нека нас воде у КПЗ или нека нам припреме табуте јер су нас укопали живе", рекао је Халиловић.

Халиловић се раније захвалио свим удружењима и синдикатима који су им дали подршку и који ће с њима блокирати магистрални пут до доласка премијера Федерације БиХ Фадила Новалића.

"Поново морамо блокирати М17 и већ и нећемо прекинути блокаду док Новалић не дође у Зеницу. Ми смо у штрајку глађу и сада идемо блокирати и магистрални пут. Ово је четврти дан штрајка глађу, исцрпљени смо, али настављамо нашу борбу", изјавио је Халиловић.

Предсједник Синдиката металаца ФБиХ Бајро Мелез је изјавио да су захтјеви радника Жељезаре Зеница минимални.

"Жалосно је да је дошло до овога. Радници су изварани са свих страна, а они то нису заслужили. Највећи преварант је Влада ФБиХ која је продужила уговор Бербићу", додао је Мелез.

Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић казао је недавно како жели да се ново предузеће у оквиру стечаја Жељезаре Зеница отвори што прије, али је замолио за стрпљење.

Молба премијера ФБиХ је првенствено била упућена радницима бившег економског гиганта који у тренутку конференције за медије штрајкују глађу.

"Унутар стечајног поступка основаће се нова фирма која ће запослити 120 људи и помоћи ћемо стечајном управнику да то уради што прије. Треба нам времена и зато бих замолио раднике да се суздрже од радикалних потеза. У стечајном поступку је могуће формирати ново предузеће као што је отворен ТТУ па је и овдје могуће прије него ли буде продато новом власнику", казао је Новалић у кратком обраћању медијима.

Он је казао како ће предложити да Влада ФБиХ затражи од финансијске полиције да што прије уђе у Жељезару и испита пословање Управе и Надзорног одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана