Radnici: Tražimo što smo zaradili Trninić: Radnici izmanipulisani

Marijana Miljić
Radnici: Tražimo što smo zaradili Trninić: Radnici izmanipulisani

Banjaluka - Desetak radnika "Željeznica RS" započelo je juče štrajk glađu, tražeći na taj način isplatu naknada za ovu godinu i rješavanje problema sa ovjerom zdravstvenih knjižica.

Uprava "Željeznica" i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić pozvali su radnike da prekinu štrajk glađu tvrdeći da redovno dobijaju plate i da su žrtve političke manipulacije.

Radnici su namjeravali da štrajk glađu otpočnu u prostorijama Željezničke stanice u Banjaluci, ali su ih dočekala zaključana vrata. Ni tada nisu odustali i štrajk su otpočeli ispred stanice, a naknadno su ušli u stanicu i nastavili štrajk glađu.

- Za sada se desetak radnika odlučilo na ovaj potez, ali očekujemo još kolega nakon što završe s poslom. Razlog za štrajk glađu je konstantno kršenje zakona od strane uprave, neisplaćivanje plata u roku i naknada uz platu. Pored toga, svako malo smo u situaciji da 15 dana možemo ovjeriti zdravstvenu knjižicu, a zatim mjesec ne možemo. Niko se nije oglasio ni na naše pismo upućeno Vladi, Kabinetu predsjednika Milorada Dodika i Narodnoj skupštini RS. Na kraju se pitamo da li "Željeznice" uopšte trebaju Republici - kazao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica RS" i jedan od štrajkača glađu Zlatko Marin.

Štrajkači su zatražili od Vlade i Narodne skupštine da zaustave kršenje zakona u ovom javnom preduzeću, ocijenivši da je to jedini način izlaza iz krize u ovom javnom preduzeću. Zatražili su i da bude pokrenuta odgovornost onih koji su preduzeće doveli u probleme.

Među štrajkačima je i Zoran Ćućić, koji je naglasio da je primoran na taj radikalan potez, jer se nada da će dobiti ono što je zaradio.

- Prekršen je dogovor da će nam biti isplaćivane plate i naknade. Na ovaj potez smo primorani, kako bismo dobili zarađeno. Mi radimo svoj posao, a uprava treba da radi svoj i da nam obezbijedi plate - kazao je Ćućić.

Uprava "Željeznica RS" saopštila je da ne spore dugovanja prema radnicima za naknade za prevoz i topli obrok.

- Do kašnjenja u isplati došlo je jer nemamo novca, a ne zbog volje uprave da neka radnička prava uskrati ili umanji. Plate isplaćujemo redovno i to nam je prioritet kod planiranja troškova. Uz platu, radnicima redovno isplaćujemo i regres u mjesecu u kojem je radnik bio na odmoru. Nisu isplaćene obaveze na osnovu dva topla obroka i tri prevoza sa kilometrom za ovu godinu - poručio je menadžment "Željeznica RS".

Uprava "Željeznica" je pozvala štrajkače glađu da odustanu od ugrožavanja svog zdravlja i da nezadovoljstvo u vezi sa ostvarivanjem prava iz radnog odnosa rješavaju u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Povodom stupanja željezničara u štrajk glađu oglasio se i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, koji je naveo da je ovaj potez zaposlenih u javnom preduzeću neopravdan.

- Riječ je o politički izmanipulisanoj grupi ljudi od strane pojedinaca kojima smeta uspješan proces restrukturiranja "Željeznica RS". Radnici redovno primaju plate. Ima kašnjenja kada je riječ o isplati naknada za topli obrok i prevoz - kazao je Trninić.

Grupa željezničara štrajkovala je glađu i u martu ove godine.

Smanjenje radnika

Planom restrukturiranja "Željeznica RS" predviđeno je da ovo preduzeće broj zaposlenih smanji za 500 do kraja 2017, a za isto toliko do 2021, kada bi trebalo da bude završeno restrukturiranje.

Izmirenje obaveza prema radnicima i isplata duga za poreze i doprinose planirano je iz kredita Svjetske banke u iznosu od 50 miliona dolara. U ovom preduzeću na kraju polugodišta ove godine radilo je 3.045 radnika.

Dugovanja za ovu godinu prema navodima radnika

* 4 naknade za prevoz

* 3 naknade za topli obrok

Dugovanja za ovu godinu prema navodima uprave "Željeznica RS"

* 3 naknade za prevoz

* 2 naknade za topli obrok

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana