Radmanović: Volja naroda ne može biti spriječena silom

Srna
Radmanović: Volja naroda ne može biti spriječena silom

Banjaluka - Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović poručio je da se ne može silom spriječiti volja jednog naroda i da će doći vrijeme kada volju građana Republike Srpske niko neće moći da zaustavi.

"Ako u Švajcarskoj mogu raspisivati referendum za sve i svašta, zašto se mi ne bismo mogli izjasniti o suštinskom životu i budućnosti novih generacija. Škotska je samo jedan primjer, Baskija drugi, Katalonija treći...", naveo je Radmanović.

On je rekao za "Novi pečat" da bi BiH bila održiva kada bi funkcionisala u skladu sa Dejtonskim sporazumom, dodajući da je problem što BiH tako ne funkcioniše.

Radmanović je naglasio da bošnjačke elite ne priznaju slovo Dejtona, kao i da je dio međunarodnih predstavnika, koji je pokušao da radi zajedno sa bošnjačkom političkom elitom mijenjao Dejtonski sporazum i da su svi problemi koje BiH danas ima uzrokovani tom nasilnom promjenom Dejtona.

"Jasno je da šta Bošnjaci žele. Provode politiku - dok nisi jak, onda budi fin s drugim, a kada uspostaviš većinu onda možeš da nametneš svoju volju. Sve to piše u Islamskoj deklaraciji", rekao je Radmanović.

On je istakao da formiranje trećeg entiteta iziskuje i promjenu Ustava BiH, jer u članu jedan /Ustava BiH/ stoji da je BiH sastavljena od dva entiteta, naglasivši da samo mijenjanje te formulacije može Srpskoj stvoriti velike probleme, što neće biti dozvoljeno.

"Stav rukovodstva Srpske jeste da je treći entitet moguće formirati, ali samo ako on neće zadirati u ovlaštenja i nadležnosti, te teritorijalni integritet Republike Srpske", podsjetio je Radmanović.

On je, govoreći o predstojećim izborima, izrazio uvjerenje u pobjedu SNSD-a, navodeći rezultate istraživanja po kojem će, od ukupnog broja onih koji su rekli da će glasati, njih 40 odsto svoje povjerenje dati SNSD-u, a 26 odsto SDS-u, dok se ostali se nalaze oko linije cenzusa.

"Istraživanja pokazuju da Milorad Dodik pobjeđuje Ognjena Tadića sa deset odsto razlike /za mjesto predsjednika Srpske/. Nešto manja razlika je između Željke Cvijanović /SNSD/ i Mladena Ivanića /Savez za promjene/ /za mjesto srpskog člana Predsjedništva/. Ona iznosi oko sedam odsto u korist kandidata SNSD-a", dodao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, Ivanić svoj optimizam u pobjedu na izborima gradi na tome što računa na veliki broj bošnjačkih glasova, a bila bi prava nesreća za Srpsku da on bude izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Radmanović je naglasio i da Bakir Izetbegović ne krije da je upravo Mladen Ivanić njegov izbor. "Treba reći i da je njegova kandidatura od Saveza za promjene jedna velika prevara SDS-a. Prevareno je ne samo rukovodstvo, već i SDS članstvo", istakao je Radmanović.

Govoreći o Savezu za promjene, Radmanović je naglasio da je takav savez napravljen za "uhljebljenje" lidera malih političkih partija i sa nastojanjima da se prevari SDS, ali i narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana