Радмановић: СДА на сваком кораку покушава да каже ми смо главни у БиХ

N1
Радмановић: СДА на сваком кораку покушава да каже ми смо главни у БиХ

Сарајево - Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и потпредсједник СНСД-а рекао је да су састанку делегација СНСД-а, ХДЗ-а и СДА начињени неки кораци - али суштински још ништа није договорено. Он је појаснио који је то проблем са СДА тренутно нерјешив.

"Договарали смо много тога и чини нам се да смо направили одређене кораке, али није договорено скоро ништа. Договор није заокружен. Договарали смо око подјеле министарских мјеста, јер је изјава лидера усаглашена. Морало се вратити дијелом на НАТО, на инсистирање СДА, што је покварило укупну ситуацију. Није договорено", казао је у уводу Радмановић.

Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ, је у сриједу казао да је све договорено, а Милорад Додик, предсјеник СНСД-а, рекао је да није ништа. Радмановић је казао  да је Човић познат као оптимиста, када год има мали помак, он, како сматра Радмановић, каже да ће бити наредне седмице.

"Видимо да није тако. Тачно је да смо разговарали о девет министарстава и договорили расподјелу осам. Девето припада Републици Српској, и настао је спор што ми мислимо да СНСД-у припада, а СДА није за то", рекао је Радмановић.

Ради се о министарству за људска права и избјеглице, које, како каже Радмановић треба да припада СНСД-у, а то спори СДА.

"СДА на сваком кораку покушава да каже 'ми смо главни у БиХ'. То је проблем који је нерјешив. Ово је најједноставнија прича у којој се показује равноправност. Девет министарстава, три-три-три и сву смо причу завршили", поручио је Радмановић.

"Позивају се на неке раније одлуке и хоће да кажу сљедеће: кад је њихов предсједавајући, онда имају још три мјеста. Када је предсједавајући из реда Хрвата или Срба - они имају још по два. И сад су покушали то да ураде. Измислили су да посљедње министарство не треба да припада СНСД-у, да то буде нестраначка личност. То није могуће", казао је Радмановић за Н1.

Проблем је настао и око годишњег плана - односно НАТО-а. Према Радмановићевом мишљењу - то је претјерано.

"Они имају фикцију да могу завршити годишњи план за НАТО. Они мисле да се то треба да заврши по сваку цијену. Зато отежу ово све. Осим ако није разлог да не дају СНСД-у да уђе у власт, али мислимо да није, да је то претјерано. Ми смо надмоћни у Парламенту, представници РС. То им је важно ко зна због чега. То је ситница у укупним разговорима. Остали су код два питања, зато све распало, зато БиХ има технички мандат Савјета министара", појаснио је Небојша Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана