Radmanović: Međunarodni mir imperativ razvoja

Svjetlana Šurlan
Radmanović: Međunarodni mir imperativ razvoja

Njujork - Održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti je imperativ razvoja svake pojedinačne zemlje i svijeta kao cjeline.

Poručio je to član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović u obraćanju na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), koja je u petak održana u Njujorku. Sjednica je bila posvećena razvoju i budućnosti svijeta nakon 2015. godine. Radmanović je naglasio da je dužnost zemalja članica UN da pronađu adekvatan okvir i sredstva kako bi bezbjednosna situacija u svijetu bila poboljšana u interesu razvoja i napretka.

- Svijet više nego ikad treba mir, jer je samo u miru moguće razvijati se i napredovati - istakao je Radmanović.

Napomenuo je da je ove godine svijet obilježio 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i da ekonomska i politička situacija u svijetu neodoljivo podsjećaju na onu otprije jednog vijeka.

- Ekonomska kriza, socijalna depresija, raspad i neefikasnost međunarodnog sistema, porast oružanih sukoba i ratova doveli su do slabljenja pokretačkog optimizma, gubitka globalne vizije i zajedničke akcije. Osjećaj zajedničkog cilja, koji je nužan za stabilan međunarodni poredak u svijetu, blijedi na horizontu raširenih sukoba. To od nas zahtijeva da postavimo jasne prioritete i potražimo nove svjetionike - kazao je Radmanović.

Istakao je da se BiH ove godine podsjetila Sarajevskog atentata, koji se uobičajeno uzima kao neposredni povod za početak Prvog svjetskog rata.

- Na više skupova posvećenih ovoj godišnjici zajedno smo se upitali: Da li smo naučili lekcije iz ovog događaja i prošlosti otprije stotinu godina? Kad pogledam lokalne ratove koji se vode na svim stranama danas u svijetu, bojim se da nismo ništa naučili, već da smo u međuvremenu ponovili stare i napravili nove greške - naglasio je Radmanović.

Upozorio je da se u svijetu povećava broj građanskih sukoba, zbog čega se raspadaju države. Jedne nestaju preko noći, druge niču uz podršku mentora sa strane, pojavljuju se nove političke karte, crtaju nove granice, jačaju pokreti za odvajanje od matičnih država, a sve to uz nepoštovanje međunarodnog prava i primjenu sile.

- Ovakva situacija je posljedica unilateralnog djelovanja pojedinih velikih sila, dvostrukih standarda u međunarodnim odnosima, razbijanja jedinstvenog pravnog svjetskog poretka i drugih radnji suprotnih normama međunarodnog prava - rekao je Radmanović. Dodao je da je, s druge strane, ekonomska i finansijska kriza dovela do dramatičnih društvenih promjena sa uznemirujućim socijalno-ekonomskim posljedicama.

- Jaz između bogatih i siromašnih zemalja i naroda se produbljava. Srednja klasa se tanji i smanjuje. Rast nejednakosti je sve veći. Sistemi socijalne podrške se smanjuju, a nezaposlenost poprima alarmantne razmjere - naglasio je Radmanović.

Govoreći o BiH, kazao je da je ona u razvoju, sa spoljnotrgovinskim i ekonomskim vezama usmjerenim prema zemljama regiona i Evropske unije.

- Nažalost, imamo problema sa značajnom nezaposlenošću, koja je veća od 25 odsto, velikim spoljnotrgovinskim deficitom, nedostatkom kapitala i značajnih investicija, te nedovoljnom i slabom industrijskom proizvodnjom - rekao je Radmanović. Dodao je da je, ipak, ukupan ekonomski rast u 2013. iznosio jedan odsto, a rast industrijske proizvodnje 6,7 odsto. Kao najveći problem naveo je pad stranih ulaganja za 34 odsto u odnosu na 2012. Istakao je da bez obzira na ekonomsku krizu, BiH zahvaljujući prirodnim resursima može da ostvari potreban ekonomski rast.

- Da bi se to ostvarilo, nama i zemljama regiona potrebna je podrška razvijenog svijeta, prvenstveno EU, SAD, Japana i zemalja BRIKS-a. Održivi razvoj ne možemo realizovati sami - naglasio je Radmanović. Dodao je da je BiH opredijeljena za saradnju sa svim zainteresovanim zemljama, na bazi zajedničkih interesa, a da posebnu važnost za nju imaju dobrosusjedski odnosi sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i ostalim državama bivše Jugoslavije i Balkana.

- Zahvaljujući podršci UN i EU danas smo na putu oporavka, i nadamo se svakako ostvarenju krajnjeg uspješnog cilja, a to je u političkom smislu puna pravna integracija u EU, a u ekonomskom dostizanje statusa razvijene zemlje - naglasio je Radmanović.

Izložba

Nebojša Radmanović prisustvovao je izložbi "Rimski imperatori na tlu Srbije", koju je u Njujorku otvorio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Radmanović i Nikolić razmijenili su utiske o ovom važnom kulturnom projektu kojim se Srbija predstavila svijetu. Nikolić je istakao da je 18 rimskih imperatora rođeno na tlu današnje Srbije.

- Prošle godine obeležili smo 1.700 godina od izdavanja Milanskog edikta i tada smo svi mi hrišćani postali ravnopravni sa ostalima. Voleo bih da danas mi pravoslavni možemo da kažemo da smo ravnopravni sa ostalima - istakao je Nikolić.

Ban Ki Mun

Nebojša Radmanović prenio je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da se BiH dosta teško, ali hrabro nosi sa posljedicama poplava, jer nedostaju sredstva koja su obećana na donatorskoj konferenciji u Briselu. Oni su na sastanku u Njujorku izrazili nadu da će uskoro doći do realizacije briselskih obećanja.

Povodom predstojećih izbora konstatovali su da se izborni proces odvija u skladu sa demokratskim principima. Radmanović i Ban Ki Mun podržali su Fond za izgradnju mira i druge inicijative UN koje za cilj imaju promovisanje mira u čitavom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana