Radmanović: Dejtonski sporazum, ključ mira i opstanka u BiH (ispravljeno)

Srna
Radmanović: Dejtonski sporazum, ključ mira i opstanka u BiH (ispravljeno)

ISTOČNO SARAJEVO - Bivši član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je Srni da je Dejtonski mirovni sporazum ključ opstanka i mira u BiH, ali i u regionu i da ga tako treba posmatrati i ubuduće.

“Dejtonski sporazum je mnogo značajniji međunarodni ugovor nego što se predstavlja u BiH, a pogotovo je značajniji nego što se predstavlja u međunarodnim okvirima”, rekao je Radmanović.

Radmanović, koji je na oktobarskim izborima izabran za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, smatra da značaj Dejtonskog sporazuma proizilazi iz toga što BiH više od 20 godina živi u miru.

“Pokušavamo na razne načine da ga protumačimo, a postoje i oni koji pokušavaju da ga izigraju”, podsjetio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, ako Dejtonski mirovni sporazum bude dosljedno sprovođen, postoji ozbiljna šansa za razvoj ovog prostora.

“U suprotnom, imaćemo problema kao što smo imali i u prethodnih 20 godina”, smatra Radmanović.

On je naglasio da su svi problemi koji postoje u BiH zbog pogrešnog tumačenja i pokušaja izigravanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Obrnuto bi bilo da ga svi sprovode onako kako je napisano - imali bismo prosperitetnu zemlju”, poručio je Radmanović.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu, 21. 11. 1995., parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije “stvorena” sastavljanjem dva entiteta 1995. godine. 

NAPOMENA:

Dio članka koji nije odgovarao činjenicama iz Ustava BiH je uklonjen. U tekstu je pojašnjeno da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma. Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana