Радмановић: Бошњачки Политичари нису за компромис

Срна
Радмановић: Бошњачки Политичари нису за компромис

Бањалука - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић тврди да код бошњачких политичара не постоји снага за компромис и договор у БиХ, што је узрок за блокаде у формирању власти.

Радмановић сматра да су представници Републике Српске у институцијама БиХ увијек имали јасан став на основу кога се могао постићи договор, али да је проблем у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

“Бошњачки политички корпус је искључив, што је било видљиво и када се причало о измјенама Устава и Изборног закона БиХ. Међутим, нису само они искључиви јер и у региону постоје искључивости ради чега се нико није могао кретати напријед, а примјер јесте рјешавање питања граница”, рекао је вечерас Радмановић и навео да, упрокос свему, може бити брзо формирана власт на нивоу БиХ.

Он је истакао да постоје услови за избор предсједавајућег Савјета министара и да је ово питање морало бити прво ријешено.

“За БиХ је штета што ово није урађено и због имиџа у Европи. Да смо ово завршили другачије би нас гледали у ЕУ и са другим ставовима би чланови Предсједништва БиХ, крајем овог мјесеца, ишли у Брисел, али, нажалост, Сарајево није било спремно”, додао је Радмановић, који је и функционер СНСД-а.

Он је нагласио да, упркос свему, представници политичких партија разговарају о рјешавању проблема и да је већина на нивоу БиХ манифестована приликом избора Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Радмановић је подсјетио да је у Републици Српској, након избора, брзо конституисана власт и навео да Савјет министара не може дуго радити у техничком мандату.

“Циљ представника Републике Српске био је да и на нивоу БиХ буде брзо формирана власт и зато смо прихватили да, у складу са законом, буде конституисан Представнички дом парламента БиХ. Међутим, када смо видјели да постоје одређене снаге у Сарајеву којима није стало да поштивања закона, онда смо рекли да ни у Представничком дому нећемо радити док Предсједништво БиХ не каже ко ће бити предсједавајући Савјета министара”, навео је Радмановић.

Он је подсјетио да је СНСД за ту функцију предложио Зорана Тегелтију.

Радмановић је напоменуо да ни садашњи Дом народа парламента БиХ не може да ради и да мора бити конституисан нови сазив, што зависи од четири кантона у ФБиХ која нису поступила у складу са упутством Централне изборне комисије БиХ.

“Ово је кључ да се иде даље. Република Српска је свој дио посла урадила, ако остали то ураде у наредних 10 дана биће створени услови да све буде завршено и да институције функционишу”, рекао је Радмановић.

Говорећи о досадашњем ангажману Милорада Додика у Предсједништву БиХ, Радмановић је оцијенио да је Додик ушао храбро, с циљем да буде носилац активности, што није прихваћено од друга два члана ове институције /Шефик Џаферовић и Жељко Комшић/.

“Нажалост, они ово нису разумјели. Такву вољу некога ко из Републике Српске уђе у институције БиХ треба искористити, али они то нису урадили, чак су покушали сваку његову реченицу да проблематизују, што дугорочно није добро”, оцијенио је Радмановић.

Он сматра да Комшић константо функционише као опозициони политичар и има концепцију БиХ која је антидејтонска.

“Његове изјаве су антидејтонске јер говори да ће некога прегласати. У БиХ се мора постићи компромис јер, у супротном, ове земље неће бити. Њему се очито свиђа да не буде у владајућој већини и онда може овако да се понаша”, рекао је Радмановић.

Говорећи о Акицоном плану за чланство у НАТО-у /МАП/, Радмановић је поновио да је прича о МАП почела 2005. године када су власт били СДС и ПДП и када је Народна скупштина Републике Српске усвојила декларацију у којој се наводи да се иде према НАТО-у.

“Члан Предсједништва БиХ се у складу са овим понашао до прошле године, односно док Народна скуштина Републике Српске није усвојила Резолуцију о војној неутралности”, закључио је Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана