Радисав Машић, начелник општине Фоче: Очекујемо помоћ Србије за вртић, водовод и школу

Срна
Радисав Машић, начелник општине Фоче: Очекујемо помоћ Србије за вртић, водовод и школу

Фоча - Општина Фоча очекује од Владе Србије помоћ у изградњи дјечијег вртића, обнови водовода и реконструкцији Основне школе “Свети Сава”, за шта је потребно 3.000.000 КМ, рекао је Срни начелник општине Радисав Машић.

Машић је подсјетио да је Влада Србије издвојила пет милиона КМ за пројектовање новог пута од Фоче према Тјентишту и за припрему почетка те инвестиције, коју ће финансирати заједно са Владом Српске. “Осим тога, ми ћемо као приоритете, за чију реализацију очекујемо и помоћ Владе Србије, кандидовати изградњу вртића која је почела и за коју смо издвојили 2,5 милиона КМ, али су нам потребна средства за опремање тог објекта и његово партерно уређење”, навео је Машић.

Он је додао да је други пројекат за који ће општина Фоча конкурисати друга фаза водовода, која је такође почела и обезбијеђена су средства за замјену секундарне мреже и уградњу 1.000 водомјера.

“Овим пројектом нису обухваћена приградска насеља, па желимо да га проширимо на Драгочаву, Кута, Брод и остала приградска насеља”, каже Машић.

Он је додао да је трећи пројекат који намјеравају кандидавати Влади Србије реконструкција Основне школе “Свети Сава”.

“То је једна од најстаријих основних школа у Српској, изграђена 1958. године, у њој се тренутно школује 677 ученика. Школа је, заиста, зрела за реконструкцију”, истиче Машић.

За ова три пројекта, наводи Машић, потребна је помоћ од три милиона КМ.

Он је напоменуо да ће 19. априла бити одржана Скупштина Савеза општина и градова Републике Српске на којој ће бити ријечи и о заједничком наступу на састанаку са званичницима Српске и Србије који је планиран за почетак маја.

“Очекујем да ће то бити неки заједнички документ, који ћемо сви ми начелници општина заједно договорити. У сваком случају, имаћемо прилику да разговарамо са предјседником Вучићем и руководством наше Републике, и да дефинишемо шта је то приоритет у свакој локалној заједници”, рекао је Машић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић недавно је најавио да ће почетком маја, највјероватније у Етно-селу “Станишићи” код Бијељине, бити одржан састанак свих начелника и градоначелника из Српске, те неколико из ФБиХ гдје је већинско српско становништво.

Састанку би требало да присуствују и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Српске Жељка Цвијановић, предсједник Србије Александар Вучић, премијер Србије Ана Брнабић и други званичници из Српске и Србије.

Вишковић је рекао да би на састанку требало да буде ријечи о реализацији досадашњих пројеката и даљој сарадњи у реализацији будућих пројеката за које се већ сада праве планови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана