Радимо више, имамо мање

Глас Српске
Радимо више, имамо мање

Сарајево, Бањалука - Запослени у Босни и Херцеговини у 2014. години у просјеку су радили 42,4 сата седмично, односно нешто мање у односу на норму (42,89), која је код нас дозвољена важећим законским оквирима, подаци су то потврђени "Независним" у Агенцији за статистику БиХ.

Ипак, упоређујући их с онима које је објавио Еуростат за деветнаест других земаља, од нас су у истом периоду седмично радили више само Турци (51,4), Исланђани (44,8), Грци (44,2), Аустријанци (43) и Британци (42,9), док смо ми по броју сати седмично предњачили у односу на Словенце, Чехе, Словаке, Шпанце, Нијемце, Белгијанце, Бугаре, Мађаре, Хрвате, Италијане, Французе, Ирце...

"То је веома интересантно, ако аналитички гледамо и на економски статус земаља у којима се мање или више ради од нас. Код одређивања радних сати имамо три партнера - Владу, пословну заједницу и синдикате. Специфичност БиХ је, међутим, у томе да је умногоме остала у оквирима бивше земље, па тако и када је ријеч о синдикатима, што не значи да одговорност пребацујем на њих", напомиње за "Независне" Зоран Павловић, економиста.

Истовремено, како додаје, чињеница је да већина земаља у којима се ради више има обиљежје или земље у економском успону или оне која на овај начин настоји превазићи и ријешити проблеме које има.

То нажалост није случај и с БиХ, која је, према посљедњим подацима Европске агенције за статистику, међу најсиромашнијим земљама, док је БДП по глави становника нижи за једну трећину од европског просјека.

Такође, све анализиране земље у ЕУ далеко су од оптималне седмичне норме, односно 48 сати, што није случај с радним сатима у недјељи у БиХ у односу на законска ограничења. У већини случајева прописано је и 11 непрекидних сати одмора у раздобљу од 24 сата, односно минимални седмични одмор од 24 сата.

"Према нашим подацима, најтежа ситуација је у области текстилне и кожарске индустрије, трговине и угоститељства, прерађивачке индустрије и пољопривреде, гдје се ради и 50 сати седмично, а веома често и у јавном сектору имамо прековремени рад. То није спорно, проблем је што се ти сати код нас не плаћају. У многим случајевима радници не добију ни плату", напомиње за "Независне" Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, који представља око 120.000 радника у РС.

Увидом у податке и ентитетских статистичких база података, затим Савеза синдиката РС и ФБиХ, јасно је да је иста недјељна сатница у БиХ била и 2012. и 2013. године.

Такође, у ФБиХ је виша него 2012. године, када се радило 41‚9 сати седмично, исто као и у РС 2013. године, док је 2012. године недјељна сатница у РС (43,3) била виша него 2014. године.

Податке о броју радних сати седмично Еуростат прикупља из редовних анкета о радној снази, коју по истој методологији спроводе статистичка тијела у земљама чланицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана