Radikalni islamisti imaju politički štit

Goran Maunaga
Radikalni islamisti imaju politički štit

Banjaluka - Potjernice za državljanima BiH koji ratuju u redovima Islamske države i uspješne borbe protiv džihadista nema zbog sprege radikalnih islamista i moćnih pojedinaca iz vlasti i obavještajno-bezbjednosnih struktura u BiH.

U toj tvrdnji su saglasni regionalni eksperti za bezbjednost i borbu protiv terorizma, koji ističu da je nedavna policijska akcija "Damask", koja je sprovedena u BiH, samo malo i privremeno usporila islamiste, ali da ih nije i zaustavila u njihovim paklenim namjerama. Naglašavaju da je veliki problem i uvezanost radikalnih islamista na Balkanu.

Ekspert za antiterorizam i visoki oficir kontraobavještajne službe bivše JNA Milan Mijalkovski smatra da akcije protiv islamista u BiH ne mogu biti uspješne sve dok postoji sprega između njih i pojedinaca koji su na visokim položajima u vlasti BiH.

- Posebnu opasnost predstavljaju oni koji su se vratili iz rata u Siriji. Obučeni su za terorističke napade, a u zemljama bivše Jugoslavije još nema adekvatne preventive u vezi s tim slučajevima. U Armiji RBiH ratovalo je nekoliko hiljada muslimana iz Sandžaka koji su činili zločine, ubijali Srbe, a onda su se mirno vratili u Sandžak i ponijeli opasnost sa sobom - kaže Mijalkovski.

Naglašava da međunarodne snage sada ulažu ogromne napore da presijeku uigrane kanale za šverc oružja između BiH, Srbije i Crne Gore, kojim rukovode vođe islamističkih humanitarnih organizacija kojih je dosta u BiH, a koji su bili instruktori "Al-Kaide" u specijalnim jedinicama.

- Postoji jaka sprega mudžahedina iz BiH i sa Kosmeta. Bezbednost u Srbiji je u najvećoj meri ugrožena islamizacijom Albanaca na Kosovu koji žele da uspostave drugu albansku državu - kaže Mijalkovski.

Dodao je da u BiH ima oko tri hiljade registrovanih islamista, takozvanih "Al-Kaidinih" "spavača" spremnih da krenu u akciju, a da ih je na Balkanu desetak hiljada, te da je u toku realizacija plana "Al-Kaide" "Balkan 2020", odnosno stvaranje "balkanskog kalifata".

Profesor Fakulteta za bezbjednost u Beogradu Zoran Dragišić kaže da će se BiH mnogo teže obračunati sa terorizmom nego zemlje u okruženju jer ona ima problem s tim što unutar državnih organa postoje oni koji ga podržavaju.

- Unutar vlasti BiH postoje političari koji podržavaju teroriste, dok ih u obaveštajno-bezbednosnim strukturama štite pripadnici bivše tajne bošnjačke službe AID. Takav problem ipak ne postoji u Srbiji ili Hrvatskoj jer su tu ljudi, suštinski, na drugoj strani. Ali verujem da će BiH učiniti sve napore da taj problem reši - kaže Dragišić.

Dodao je da BiH, kao ni Srbija, Hrvatska i Makedonija ne mogu da učine mnogo na tom polju bez međusobne saradnje.

- Džihadisti na Balkanu deluju kao regionalna organizacija i apsolutno su povezani. Sve države će se suočiti s tim problemom, s tim što je situacija u BiH dosta komplikovanija nego u drugim zemljama - kaže Dragišić.

Profesor bezbjednosti i publicista iz Skoplja Ivan Babanovski smatra da je u BiH veliki problem sprega terorista i vlasti, te da oko 150 mudžahedina iz BiH, zajedno sa bivšim pripadnicima OVK, kontrolišu dijelove makedonske teritorije.

- Vlast u Makedoniji nema nikakav uticaj na njih, što govori da je otpočela druga faza realizacije plana "Al-Kaide" poznatog kao "Balkan 2020" - rekao je Babanovski.

Riječ je o planu prema kojem je Balkan jedan od centara za prodor islamističkog terorizma u Evropu.

Krasnićijev džemat

Milan Mijalkovski ističe da je Kosovo jaka baza "Al-Kaide" na Balkanu.

- "Al-Kaida" je uspostavila jaku infrastrukturu u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji. U tom regionu najjača organizaciona jedinica "Al-Kaide" je takozvani Krasnićijev džemat u Prištini - kaže Mijalkovski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana