Радикални исламисти имају политички штит

Горан Маунага
Радикални исламисти имају политички штит

Бањалука - Потјернице за држављанима БиХ који ратују у редовима Исламске државе и успјешне борбе против џихадиста нема због спреге радикалних исламиста и моћних појединаца из власти и обавјештајно-безбједносних структура у БиХ.

У тој тврдњи су сагласни регионални експерти за безбједност и борбу против тероризма, који истичу да је недавна полицијска акција "Дамаск", која је спроведена у БиХ, само мало и привремено успорила исламисте, али да их није и зауставила у њиховим пакленим намјерама. Наглашавају да је велики проблем и увезаност радикалних исламиста на Балкану.

Експерт за антитероризам и високи официр контраобавјештајне службе бивше ЈНА Милан Мијалковски сматра да акције против исламиста у БиХ не могу бити успјешне све док постоји спрега између њих и појединаца који су на високим положајима у власти БиХ.

- Посебну опасност представљају они који су се вратили из рата у Сирији. Обучени су за терористичке нападе, а у земљама бивше Југославије још нема адекватне превентиве у вези с тим случајевима. У Армији РБиХ ратовало је неколико хиљада муслимана из Санџака који су чинили злочине, убијали Србе, а онда су се мирно вратили у Санџак и понијели опасност са собом - каже Мијалковски.

Наглашава да међународне снаге сада улажу огромне напоре да пресијеку уигране канале за шверц оружја између БиХ, Србије и Црне Горе, којим руководе вође исламистичких хуманитарних организација којих је доста у БиХ, а који су били инструктори "Ал-Каиде" у специјалним јединицама.

- Постоји јака спрега муџахедина из БиХ и са Космета. Безбедност у Србији је у највећој мери угрожена исламизацијом Албанаца на Косову који желе да успоставе другу албанску државу - каже Мијалковски.

Додао је да у БиХ има око три хиљаде регистрованих исламиста, такозваних "Ал-Каидиних" "спавача" спремних да крену у акцију, а да их је на Балкану десетак хиљада, те да је у току реализација плана "Ал-Каиде" "Балкан 2020", односно стварање "балканског калифата".

Професор Факултета за безбједност у Београду Зоран Драгишић каже да ће се БиХ много теже обрачунати са тероризмом него земље у окружењу јер она има проблем с тим што унутар државних органа постоје они који га подржавају.

- Унутар власти БиХ постоје политичари који подржавају терористе, док их у обавештајно-безбедносним структурама штите припадници бивше тајне бошњачке службе АИД. Такав проблем ипак не постоји у Србији или Хрватској јер су ту људи, суштински, на другој страни. Али верујем да ће БиХ учинити све напоре да тај проблем реши - каже Драгишић.

Додао је да БиХ, као ни Србија, Хрватска и Македонија не могу да учине много на том пољу без међусобне сарадње.

- Џихадисти на Балкану делују као регионална организација и апсолутно су повезани. Све државе ће се суочити с тим проблемом, с тим што је ситуација у БиХ доста компликованија него у другим земљама - каже Драгишић.

Професор безбједности и публициста из Скопља Иван Бабановски сматра да је у БиХ велики проблем спрега терориста и власти, те да око 150 муџахедина из БиХ, заједно са бившим припадницима ОВК, контролишу дијелове македонске територије.

- Власт у Македонији нема никакав утицај на њих, што говори да је отпочела друга фаза реализације плана "Ал-Каиде" познатог као "Балкан 2020" - рекао је Бабановски.

Ријеч је о плану према којем је Балкан један од центара за продор исламистичког тероризма у Европу.

Краснићијев џемат

Милан Мијалковски истиче да је Косово јака база "Ал-Каиде" на Балкану.

- "Ал-Каида" је успоставила јаку инфраструктуру у Србији, БиХ, Црној Гори и Македонији. У том региону најјача организациона јединица "Ал-Каиде" је такозвани Краснићијев џемат у Приштини - каже Мијалковски.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана