Rade Golić, advokat Milenka Trifunovića - Zahtjev za ponavljanje suđenja u slučaju Kravica

Svjetlana Tadić
Rade Golić, advokat Milenka Trifunovića - Zahtjev za ponavljanje suđenja u slučaju Kravica

BANjALUKA - Zahtjev za ponavljanje postupka pred Sudom BiH u "slučaju Kravica" podnijeću uskoro, jer je čak 17 svjedoka optužbe na glavnom pretresu pod zakletvom izjavilo da su prilikom saslušanja pred organima gonjenja bili podvrgnuti ucjenjivanju, prijećeno im je krivičnim progonom, a u izgled su im stavljane i moguće osude.


Rekao je to "Glasu Srpske" advokat Rade Golić koji je u "predmetu Kravica" zastupao Milenka Trifunovića.

U pismu "Glasu Srpske" Milenko Trifunović i druga osuđena lica u "predmetu Kravica" koji su na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Foča, napisali su da je osuđujuća presuda protiv njih donesena na osnovu izjava svjedoka optužbe iznuđenih pod prijetnjama istražilaca SIPA i Tužilaštva BiH.

Svjedoci optužbe su i sami na Sudu BiH priznali da su bili maltretirani i izmanipulisani, da su im izjave dopunjavane i prepravljane.

Glavni protagonisti "utjerivanja lažne istine" bili su istražilac SIPA Bajro Kulovac i tužilac Tužilaštva BiH Ibro Bulić, te strani tužilac Kvai Hog Ip.

- Prilikom saslušanja navedenih svjedoka viva voce pred Sudom BiH postalo je savršeno jasno pod kojim uslovima su uzimane izjave iz istrage i kakve su razlike između izjava datih organima gonjenja i iskaza istih svjedoka datih pod zakletvom u sudnici - rekao je advokat Golić.

Dodao je da je jasno da izjave date organima gonjenja ne mogu izdržati test zakonitosti, kao jedan od postulata pravičnosti.

- Eksplicitno se zabranjuje iznuđivanje priznanja ili kakve druge izjave od osumnjičenog, optuženog ili bilo koje druge osobe koja učestvuje u postupku - naglasio je Golić.

Dodao je da su sve izjave svjedoka uvršćene u dokazni materijal, i pored izjašnjenja tužioca na glavnom pretresu od 21. jula 2006. godine, kada je pokušao da ozakoni navedene izjave pravdajući manipulacije "nedostacima stručnosti mladih radnika SIPA".

Golić kaže da je nezakonita i izjava tada osumnjičenog Petra Mitrovića što je prema mišljenju odbrane, a i stručne javnosti, takođe očigledno.

- Interesantno je napomenuti da je odmah poslije uvrštavanja nezakonite izjave u spis izmijenjena sudska praksa Suda BiH, tako da pretresna vijeća više ne prihvataju te izjave kao zakonite dokaze u krivičnom postupku - naglasio je Golić.

Ističe da sve to zahtijeva od njega kao branioca podnošenje argumentovanog zahtjeva za ponavljanje postupka u "slučaju Kravica", čije finalizovanje je u toku.

Svjedoci optužbe u "slučaju Kravica" Ilija Nikolić, Nikola Milaković i Mirko Sekulić potvrdili su "Glasu Srpske" ono što su rekli i u Sudu BiH. Rekli su da su bili maltretirani, izmanipulisani, te da su pod pritiskom i prijetnjama davali izjave istražiocima SIPA i Tužilaštva BiH.

SIPA je tim povodom već sprovela istragu i podatke dostavila Tužilaštvu BiH koje je, prema saznanjima "Glasa Srpske" pozvalo Bajru Kulovca da 11. oktobra da izjavu povodom tvrdnji svjedoka u "slučaju Kravica".

Svjedok Mirko Sekulić 

Jedan od svjedoka u "predmetu Kravica" Mirko Sekulić kazao je "Glasu Srpske" da je njegov prvi kontakt sa inspektorima SIPA i tužiocima bio vrlo neprijatan.

- Ispitivanje je trajalo više od četiri sata i poslije postavljenog pitanja jedan od njih nije čekao da odgovorim nego je sam odgovarao, očekujući da ja to potvrdim. U jednom trenutku je skočio i unio mi se u lice, bio je sav iznerviran jer sam želio da govorim o svim detaljima, koji su bili važni za istragu, a koji se njemu nisu svidjeli - priča Sekulić.

Kaže da je, kada su mu dali da pročita zapisnik, rekao da ima grešaka, poslije čega je taj inspektor pocijepao napisano i iz druge kancelarije donio novi zapisnik.

- To što je otkucano u srebreničkoj kancelariji dali su mi u Sudu BiH. Rekao sam da nije tačno da sam izjavio da "znam sigurno da su momci iz moje jedinice bili tada u Kravici" nego da sam rekao da "znam sigurno da momci iz moje jedinice nisu tada bili na prostorima Bratunca i Srebrenice" - kaže Sekulić.

K. Ć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana