Radanović: Migrante mogu izmjestiti, ali ne na srpsku zemlju

Srna
Radanović: Migrante mogu izmjestiti, ali ne na srpsku zemlju

Bijeljina - Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović poručio je danas da Odbor podržava inicijativu za izmiještanje migrantskog centra izvan Bihaća i Velike Kladuše u nenaseljeno područje u blizini granice sa Hrvatskom, ali da to područje ne može biti srpska zemlja.

Radanović pita koja je to lokacija za izmiještanje migranata koja je juče dogovorena na sastanku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića i predstavnika vlasti Unsko-sanskog kantona jer takvo nenaseljeno područje ne postoji, a da nije riječ o srpskoj zemlji.

“Migranti se mogu izmjestiti tamo gdje nenaseljena bošnjačka zemlja”, rekao je Radanović Srni i dodao da, možda, postoji jedan odsto takvog područja u Unsko-sanskom kantonu.

On kaže da je prestalih 99 odsto nenaseljene teritorije srpska zemlja i srpska sela, gdje su i srpske crkve.

Radanović je napomenuo da su uz granicu sa Hrvatskom srpska sela, između ostalih, Lohovo, Doljani, Račić, kao i da je u nekima, kao što su Lipa, Teočak i Dubovsko, prema popisu iz 1991. godine, bilo je 100 odsto srpsko stanovništvo.

“To su, nažalost, sada prazna sela zato što su stanovnici protjerani 1992. ili 1995. godine”, rekao je on.

Radanović je ponovio da ovaj odbor podržava inicijativu da se migrantski centar izmjesti, ali tamo gdje je bošnjačka zajednica, a ne tamo gdje su srpska sela.

On je naglasio da su srpska sela pusta, da u rijetkim selima živi jedan do dva povratnika, a da Vlada Unsko-sanskog kantona ne želi da pomogne da se Srbi vrate na svoja ognjišta, blokira njihov povratak, ne želi uvesti električnu energiju u ta sela.

Radanović je podsjetio da je prošle godine bio pokušaj da se nasele migranti u Medenom polju pored Bosanskog Petrovca, kada da je Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH organizovao masovnu medijsku akciju i ljude da se pobune.

“Poslije toga su pokušali da u selu Lipa nasele migrante, opet smo intervenisali, organizovali ljude, pisali peticije”, dodao je on.

Radanović je ukazao na Aneks sedam Dejtonskog sporazuma, za koji sve bošnjačke partije kažu da nije sproveden.

“Kada je riječ o povratku Bošnjaka u Srpsku, oni kažu da Aneks sedam još nije sproveden, onda se ne mogu naseljavati ni migranti iz islamskih zemalja u srpska sela”, istakao je Radanović.

Na jučerašnjem sastanku Mektića i predstavnika kantonalne vlasti dogovoreno je da će Gradsko vijeće Bihaća početkom maja odrediti novu lokaciju za migrantski centar van naseljenih mjesta i bliže granici sa Hrvatskom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana