Радановић: Мигранте могу измјестити, али не на српску земљу

Срна
Радановић: Мигранте могу измјестити, али не на српску земљу

Бијељина - Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић поручио је данас да Одбор подржава иницијативу за измијештање мигрантског центра изван Бихаћа и Велике Кладуше у ненасељено подручје у близини границе са Хрватском, али да то подручје не може бити српска земља.

Радановић пита која је то локација за измијештање миграната која је јуче договорена на састанку министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића и представника власти Унско-санског кантона јер такво ненасељено подручје не постоји, а да није ријеч о српској земљи.

“Мигранти се могу измјестити тамо гдје ненасељена бошњачка земља”, рекао је Радановић Срни и додао да, можда, постоји један одсто таквог подручја у Унско-санском кантону.

Он каже да је престалих 99 одсто ненасељене територије српска земља и српска села, гдје су и српске цркве.

Радановић је напоменуо да су уз границу са Хрватском српска села, између осталих, Лохово, Дољани, Рачић, као и да је у некима, као што су Липа, Теочак и Дубовско, према попису из 1991. године, било је 100 одсто српско становништво.

“То су, нажалост, сада празна села зато што су становници протјерани 1992. или 1995. године”, рекао је он.

Радановић је поновио да овај одбор подржава иницијативу да се мигрантски центар измјести, али тамо гдје је бошњачка заједница, а не тамо гдје су српска села.

Он је нагласио да су српска села пуста, да у ријетким селима живи један до два повратника, а да Влада Унско-санског кантона не жели да помогне да се Срби врате на своја огњишта, блокира њихов повратак, не жели увести електричну енергију у та села.

Радановић је подсјетио да је прошле године био покушај да се населе мигранти у Меденом пољу поред Босанског Петровца, када да је Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ организовао масовну медијску акцију и људе да се побуне.

“Послије тога су покушали да у селу Липа населе мигранте, опет смо интервенисали, организовали људе, писали петиције”, додао је он.

Радановић је указао на Анекс седам Дејтонског споразума, за који све бошњачке партије кажу да није спроведен.

“Када је ријеч о повратку Бошњака у Српску, они кажу да Анекс седам још није спроведен, онда се не могу насељавати ни мигранти из исламских земаља у српска села”, истакао је Радановић.

На јучерашњем састанку Мектића и представника кантоналне власти договорено је да ће Градско вијеће Бихаћа почетком маја одредити нову локацију за мигрантски центар ван насељених мјеста и ближе граници са Хрватском.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана